Pressbild på ambulansflyg på Umeå flygplats nära Norrlands universitetssjukhus. Foto: Jan Alfredsson / Pressbild

Klart med ambulansflyg för finska strokepatienters trombektomi i Umeå

Nu är avtalet klart om att ta emot strokepatienter med ambulansflyg från finska Österbotten för behandling med trombektomi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Patientantalet i Umeå behöver ökas och transporttiden till behandling för en patient med stroke i finska Vasa, minskar avsevärt.

Det har länge funnits en ambition att karta över Umeå och Vasaöka samarbetet mellan Vasa centralsjukhus och Norrlands universitetssjukhus. Mellan sjukhusen är det bara åtta mil över havet, Kvarken. Det närmaste universitetssjukhuset i Tammerfors ligger nästan 25 mil från Vasa och till Åbo är det 34 mil.

Avståndet över Kvarken är endast åtta mil och flygtiden med ambulansflygplan är 20 minuter. En sammanlagd tid för transport från Vasa till behandling på Norrlands universitetssjukhus (Nus) under tre timmar ger en tidsvinst som kan vara avgörande när det gäller strokebehandling av patienter från Finland.

Umeå behöver fler patienter för kompetenshöjd

Förutom livsnödvändig tidsvinst för finska patienter, behöver Neuro-huvud-halscentrum Västerbotten också stora patientvolymer för den egna akuta strokebehandlingen, till exempel trombektomi. Detta för att de egna specialisterna vid INR-labbet får den utbildning och träning de behöver för sin kompetens.

Trombektomi är ett ingrepp där en blodpropp tas ut med hjälp av tunna långa gripverktyg, som förs in via blodkärlen. Syftet med ingreppet är att återupprätta blodflödet för att rädda den påverkade delen av hjärnan efter en stroke.

Samverkan behövs och väcker gammal närhet

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, ser positivt på det nya avtalet och välkomnar ett ökat framtida samarbete med Vasa, Österbotten och Finland.

– Vi behöver mer samverkan över gränserna för att kunna erbjuda patienter, både i Finland och Sverige, en bättre vård. Att vi dessutom har fått möjlighet att se över våra rutiner har gjort strokevården än mer patientsäker.

– Jag är stolt över det förtroende som Vasa centralsjukhus visar oss och glad över möjligheten till extra volym av trombektomi som vi behöver för att utbilda yngre kollegor, säger Hans Lindsten, verksamhetschef vid Neuro-huvud-halscentrum Västerbotten.


Kvitto på vårdkvalitet

För regionrådet Peter Olofsson (S) betyder avtalet med Vasa mycket.
– Historiskt har det funnits en stark koppling mellan våra regioner och det är glädjande att vi nu stärker vårt samarbete ytterligare. För oss är det ett kvitto för den höga vårdkvalitet vi har på Norrlands universitetssjukhus. Källa: Region Västerbotten

 

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Bli medlem idag!

Rådgivning & stöd, gemenskap och opinionsbildning. För 30 kronor i månaden.

Jag vill gå med idag!

Vill du veta mer?

För dig som är medlem i Neuro, har angett din mejladress och en eller flera intressediagnoser.

NEURO diagnosnytt stroke

Stöd forskningen om stroke

Din gåva gör skillnad.

Ge en gåva

Neuro som podd

Möt människor som lever med, forskar om, eller berörs på andra sätt - av neurologiska diagnoser.

Lyssna på Neuropodden

Neuro finns i hela landet

I samband med beskedet om en neurologisk diagnos eller skada tar livet ofta en ny vändning. Massor av frågor behöver få svar och en ny livssituation kan behöva hanteras. Att då få kontakt med personer som har egna, liknande erfarenheter kan för många vara särskilt givande och utvecklande.

Hitta din förening

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet