Fullmåne
"Månen kan också ge oss hälsan åter. Att plocka läkeörter i månsken om natten ansågs redan av babylonierna öka deras läkande kraft."

Månen och medicinen

Månen har fascinerat människan i alla tider. Myter, drömmar, vidskepelser är kopplade till månens olika faser, som även tillskrivs förmågan att påverka medicinska tillstånd.

Jarl Torgerson, docent och överläkare på Sahlgrenska skriver i läkartidningen om en nyligen avslutad konstutställning som ger anledning att begrunda månens närvaro i banan runt jorden och i våra inre världar.

Ur artikeln:

Redan i antiken möter vi den långlivade tanken att månen på något sätt är kopplad till sinnessjukdom och epilepsi. Ett av mångudinnan Selenes epitet var »amersinoos«, vilket betyder den förståndsberövande. Ännu i dag är »lunatic« eller »moonstruck« engelska begrepp för sinnessjukdom, och på danska kan man tala om »maanesyge« när man avser epilepsi.

Har du egna erfarenheter av månens inverkan på ditt mående? Välkommen att kommentera artikeln på Neuros facebooksida!

Prenumerera på Neuroförbundets nyhetsbrev

Anmäl dig här

Genom att anmäla mig till Neuroförbundets nyhetsbrev godkänner jag att mina uppgifter behandlas i enlighet med GDPR och Neuroförbundets integritetspolicy (neuro.se/integritet)

Var god ange en giltig e-postadress

Prenumerera