Neuros ordförande avancerar på MedTech-Magazines topp 100-lista

På internationella kvinnodagen 2019 kom nyheten att Lise Lidbäck, ordförande för Neuro avancerar rejält på MedTech Magazines lista, som en av de 100 mest inflytelserika personerna i vården, som den tidningsledningen ser det.

- Det är väldigt hedrande och känns bra att vi som förbundet Neuro får vara med och göra skillnad, säger hon.

Förra året var Lise Lidbäck, ordförande för Neuro ny på MedTech-Magazines lista och i år har hon klättrat upp från 42:a till 17:e plats. Hon är en av de få patientföreträdarna på topp 100-listan och ligger högst bland dem. Det är alltså de 100 mest inflytelserika personerna i vårdens Sverige, ur medicinteknisk horisont. Motiveringen hon får av MedTech Magazine-juryn lyder:

"Lise Lidbäck är en aktiv förbundsordförande på Neuroförbundet som på ett pedagogiskt och vänligt sätt kan förklara vad det är att ha en tillgänglig vård på patientens villkor."

Enligt MedTech Magazine gör inte innovativ medicinteknik någon nytta, om den inte används i vården. Politik och organisationer kan göra vettig medicinteknik tillgänglig för alla patienter som behöver - eller inte. Vård bedrivs av patienter själva och av personal, men det är delvis andra som styr folkhälsoarbetet, prevention och den vård som faktiskt når människor.

Två från Neuro med

- Det är verkligen väldigt viktigt och det är Jätteroligt att i år få vara på 17:e plats. Jag ser också att även Sara Riggare medlem i Neuro åter är med på listan i år (46:e plats). Och det här är ett bevis för att representanter för Neuro (Neuroförbundet) ofta har synts i olika vårdpolitiska och forskningspolitiska sammanhang de senaste åren, säger Lise Lidbäck och fortsätter:

Lovar gott inför årets Almedalsmedverkan

- Det är väldigt hedrande att få vara en tydlig patientröst i Vårdsverige och att vi som förbundet Neuro faktiskt får vara med och göra skillnad, säger Lise Lidbäck. Hon ser fram emot årets sjukvårdsdebatt under Almedalsveckan i Visby första veckan i juli, där hon ska vara på plats i debatter och seminarier som en stark patientröst.

- Men det är långt ifrån bara min förtjänst att Neuros ordförande placerats på MedTech Magazines-topp 100-lista, som de mäktigaste i vårdfrågor just nu. Utan det är också våra duktiga medarbetare och medlemmars förtjänst, som på olika sätt jobbar för att neurosjukvården och rehabiliteringen ska bli så bra och rättvis som möjligt över hela landet, säger Lise Lidbäck.

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!

Stöd oss

Ge ett bidrag till kampen mot neurologiska sjukdomar.

Ge en gåva

Vill du veta mer?

Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller nyheter från vår verksamhet och information om aktuell forskning inom neurologi.

Ja, tack!

Neuro finns i hela landet

I samband med beskedet om en neurologisk diagnos eller skada tar livet ofta en ny vändning. Massor av frågor behöver få svar och en ny livssituation kan behöva hanteras. Att då få kontakt med personer som har egna, liknande erfarenheter kan för många vara särskilt givande och utvecklande.

Hitta din förening

Neuroförbundet som podd

Möt människor som lever med, forskar om, eller berörs på andra sätt - av neurologiska diagnoser.

Lyssna på Neuropodden