Porträttbild på Björn. Foto.
Björn Natthiko Lindeblad berättar att människor ofta tror att han, som ju varit munk i 17 år, därmed är helt befriad från personliga problem och aldrig blir arg. Foto: Bonnier/Fredrik Bankler (beskuren)

”En svår känsla mött på rätt sätt kan göra oss mer levande.”

När Björn Natthiko Lindeblad kom tillbaka till Sverige efter att i 17 år ha levt som skogsmunk i Thailand, frågade en journalist honom vad det viktigaste han lärt sig var.

– Jag svarade att det viktigaste jag lärt mig är att inte tro på mina tankar. Det kanske låter banalt, men när vi lärt oss att inte fastna i våra tankar, i våra hang ups, lika ofta och lika länge, så är det är ett klokt förhållningssätt till vårt inre liv, säger Björn Natthiko Lindeblad.

Insikten att vi inte är våra tankar är alltjämt den viktigaste. Men han beskriver det som att insatserna blev enormt mycket högre för ett par år sedan, då han diagnostiserades med den neurodegenerativa och obotliga sjukdomen ALS.

I sin bok Jag kan ha fel (Bonnier fakta), som han skrivit tillsammans med Caroline Bankler och Navid Modiri, berättar han om sjukdomen, kärleken till frun Elisabeth och om hur han vill fortsätta att leva till slutet, inte ”stänga dörren och sluta delta”, trots den svåra sjukdomen.