Solnedgång över hamnen i Skellefteå. Foto.
Ärftlig transtyretinamyloidos kallas ibland för Skellefteåsjukan, eftersom många av dem som drabbats i Sverige, härstammar härifrån. Foto: Pixabay.

Ärftlig transtyretinamyloidos – från lindring till potentiell bot

I början av juni publicerade Läkartidningen en översiktsartikel om ärftlig transtyretinamyloidos, även kallad familjär amyloidos med polyneuropati (FAP) eller Skelleftesjukan. En rad forskare ger i artikeln en översikt över historik och nutid när det kommer till diagnostik och behandling.

Artikeln i sammanfattning:

  • Ärftlig transtyretinamyloidos är en sällsynt men livshotande sjukdom som är vanligare i vissa geografiska områden, bland annat i norra Sverige.
  • Sjukdomen kännetecknas av perifer polyneuropati, ofta i kombination med autonom neuropati, arytmier och hypertrof kardiomyopati.
  • Tidigare kunde endast symtomlindrande behandling och levertransplantation erbjudas, men nu finns flera effektiva behandlingar, bland annat genterapi som kraftigt minskar produktionen av det sjukdomsorsakande proteinet transtyretin.
  • Utvecklingen av nya läkemedel har varit snabb och framgångsrik, men medför etiska och hälsoekonomiska utmaningar.

 

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet