Alla nyheter

2022-03-01

Viktigt att ingå i det nationella kvalitetsregistret

I Sverige finns ett nationellt kvalitetsregister, Svenska neuroregister, där det ingår flera delregister för neurologiska diagnoser. Vet du om du ingår i ett delregister för din diagnos?

Läs mer
2022-03-01

Klubba igenom primärvårdspropositionen

Regeringens föreslagna primärvårdsreform innebär förändringar vi tror är absolut nödvändiga, skriver debattörer från Funktionsrätt Sverige och flera patientorganisationer, däribland Neuro.

Läs mer
2022-03-01

Efter 24 ambulansfärder diagnostiserades han

Det krävdes 24 ambulansfärder följt av en lång utredning innan Krister Johansson diagnostiserades med dystoni, en sjukdom inte många känner till.

Läs mer
2022-02-25

Plats för rullstolsdans på bästa sändningstid

I veckan blev det känt att Aron Andersson blir en av kändisarna i årets upplaga av Let´s dance. Aron är professionell äventyrare, idrottare, inspiratör och föreläsare. Han var den första att bestiga Kebnekaise i rullstol. I år intar Aron dansgolvet som deltagare i Let’s dance tillsammans med proffsdansaren Jasmine Takács.

Läs mer
2022-02-23

Frågor och svar om behandling av MS

Till COMBAT-MS som är ett forskningsprojekt med målet att göra vetenskapliga jämförelser av olika behandlingar av multipel skleros (MS) kommer det många frågor.

Läs mer
2022-02-23

Helt fel att berätta om hur man ska ta sitt liv

Att offentligt gå ut och berätta om hur man ska ta sitt liv är helt fel. Då uppmuntrar man folk att göra detsamma. Och just det har nu hänt, efter att Björn Natthiko Lindeblad offentligt gått ut med hur han tog sitt liv. Det berättar Mia Möllberg som har ALS och som har startat en Facebook-grupp för att stötta ALS-drabbade och deras anhöriga.

Läs mer
2022-02-23

Diskrimineras på grund av sin epilepsi

Tina Söderback har epilepsi och behövde få helgerna arbetsfria så att hon kunde vila upp sig. Men i stället för att hjälpa henne sade arbetsgivaren upp henne.

Läs mer
2022-02-23

Fysisk hälsoundersökning viktigt vid utredning för ADHD

Under senare år har kunskapen ökat om sambanden mellan ADHD och ett flertal kroppsliga sjukdomstillstånd. Denna insikt belyser vikten av grundliga fysiska hälso­undersökningar av patienter vid utredning för ADHD, enligt fyra forskare som skriver i Läkartidningen.

Läs mer
2022-02-22

Mor och döttrar diagnostiserades med en sällsynt diagnos

Familjetrauman sätter spår på många sätt och Anette Petterssons familj har gått igenom många svårigheter. Trots, eller kanske tack vare det, är hon i dag mer tillfreds med tillvaron än när hon var yngre och friskare.

Läs mer
2022-02-21

Läkare vill ha Nationella riktlinjer för hantering av epilepsilarm

Risken för plötslig död vid epilepsi är störst vid frekventa och nattliga tonisk-kloniska anfall hos personer utan tillsyn. Epilepsilarm skulle kunna upptäcka många allvarliga anfall. Trots detta varierar förskrivning av epilepsilarm stort över landet. Nationella riktlinjer behövs för förskrivning av epilepsilarm och för uppföljning av deras användning, enligt tre läkare som skriver en kommentar i Läkartidningen.

Läs mer
2022-02-18

Positiva behandlingsresultat för ATTR-amyloidos

I samband med Peripheral Nerve Societys årsmöte presenterades positiva resultat från forskningsstudier av två olika läkemedel för behandling av ATTR-amyloidos.

Läs mer
2022-02-17

Nytt nummer av Reflex på väg

Reflex nummer 1 2022 i brevlådan hos dig som är medlem i Neuro.

Läs mer
2022-02-17

Efter klimatresan kunde han gå igen

Benny Johansson är 59 år och bor i Ed på västkusten. År 2008 diagnostiserades han med MS. En sjukdom som gjort att han nästan inte kunnat gå. Men efter klimatresor har han kunnat bestiga berg.

Läs mer
2022-02-16

Senaste internationella rönen inom MG och LEMS

Anna Rostedt Punga, professor och överläkare vid Uppsala Universitet och Akademiska sjukhuset summerar här de senaste rönen inom diagnoserna MG och LEMS som publicerats internationellt i Lancet Neurology.

Läs mer
2022-02-16

Försäkringskassans feltolkningar får katastrofala följder

Osaklighet, illvilja och lösa antaganden får aldrig godkännas som skäl till varför livsviktig assistans dras in. Neuro har granskat flera ärenden och kan konstatera att både Försäkringskassan och kommuner verkar ha satt i system att lyssna på baktalande anmälare, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck idag på Altinget Debatt.

Läs mer