Carina fotograferad utomhus i det gröna med ena handen på en trädstam. Foto.
Carina Holgersson. Foto: Jonas Gerdle.

Carina Holgersson har överlistat hjärntröttheten

Efter att under lång tid varit kraftigt påverkad av hjärntrötthet mår Carina Holgersson i dag så pass bra att hon kunde ta på sig uppdraget att vara ordförande för Neuro Halland.

Resan tillbaka har varit lång men hon har hittat strategier som fungerar.

År 2017 opererades Carina Holgersson i förebyggande syfte för en aneurysm, en
utbuktning på pulsådern upp till hjärnan.

Men när hon vaknade upp insåg hon att något inte stämde. Hon fick inte fram orden. Synförändringar gjorde att hon inte kunde se dem som stod nere vid sängen. Hon kunde inte heller se på sin mobil. Det var för många intryck.

- Jag var otroligt ljud- och ljuskänslig. Alla ljud var högre och det var mycket metalljud från fläktar och motorer som normalt inte hörs.

På röntgen syntes inget och vårdpersonal menade att det skulle gå över efter någon vecka. Men så blev det inte. Sex månader efter operationen kom hon till Neurorehab i Halmstad. Där konstaterade man hjärntrötthet. Men hjälpen uteblev och efter åtta månader mådde hon som sämst.

Hon som var van vid stora IT-projekt och som aldrig förr haft liknande problem. För
familj och vänner var det svårt att förstå vad hon gick igenom. Och detsamma gällde för Carina Holgersson.

Vi sitter i Villa Pollux, Neuro Hallands föreningsvilla i Halmstad. Ute faller mörkret
men när Carina Holgersson talar flödar orden med ljus och energi. Annorlunda var det när hon mådde som sämst. Då ville hon vara helt utan ljud- och ljusintryck.

Hjärntröttheten var monumental.

Föreläsning om hjärntrötthet

En dag nio månader efter operationen uppbringade hon all kraft för att lyssna på
en av de mest framstående hjärnforskarna i Sverige, Lars Rönnbäck, som föreläste om hjärntrötthet. Rönnbäck konstaterade att 80 procent av de hjärntrötta är tillbaka på jobbet efter ett halvår, 20 procent är det inte. Det är ofta personer som är kreativa. Högutbildade som har haft god kapacitet innan skadan, vilket gör att de antagligen inte vilar som de borde, utan gör mer än de klarar av.

- Han sa att om jag inte blivit bättre än så här blir jag nog inte bra. Min man blev väldigt deppig av att höra det. Men jag blev arg: ”Så här kommer jag inte att vilja ha det”, sa jag.

Då hade de fått sitt andra barnbarn. Pigg och sprallig vaknade barnbarnet med energi som bara den. När den tog slut somnade barnbarnet som en stock.

- Sedan vaknade hon igen och det var lite så jag kände mig; att jag precis som barnbarnet inte kommer att kunna cykla direkt utan måste bygga upp hjärnan från grunden. Då backade jag från alla sociala sammanhang.

Hjärnan flippade ur

Fram till dess hade Carina kört bil. Men det tog alldeles för mycket energi. Även att vara med i sociala sammanhang, när familjen tittade på tv, klarade hon inte. Ljuset från bildskärmen speglades i alla väggar. Hennes hjärna tog in alla intryck i kubik. När hon blundade var ögonlocken så känsliga att minsta ljusskifte gjorde att hjärnan flippade ur.

- Det kunde räcka med en blå lampa som blinkade eller att markisen lät. Så vi tog ner markistyget som fladdrade i vinden. I början trodde jag mest att det var ljuset som var problemet men det var även ljuden. När pandemin kom och folk började använda munskydd blev det åter kaos. Att inte kunna se någons mun gjorde att reptilhjärnan gick igång.

- Min hjärna reagerade som att det var folk med rånarluvor.

Carina Holgersson var medveten om precis allt hon gjorde. Att ringa till en myndighet,höra en automatisk röst som bad henne välja en siffra, var nästan omöjligt. Hon fick ringa upp fem gånger innan hon förstod vilket knappval som gällde. Bara för att på nytt få flera knappval. Hon insåg att alla intryck var det som gjorde att reaktionerna blev så kraftiga. Syn- och hörselintrycken var hela tiden på absolut max.

- Tre fjärdedelar av det vi tar in gör vi via ögonen. Blunda är bra när det blir för mycket. Och brusreducerande hörlurar i kombination med musik gjorde att min hjärna kunde slappna av. Då kunde jag till och med börja dansa för när jag fick på mig hörlurar med musik började det undermedvetna arbeta.

Viktigt med aerobisk träning

Något som varit avgörande för henne är aerobträning, när man får upp pulsen så att hjärnan syresätts. Då blir det optimalt för att nyskapade hjärnceller ska kunna komma till sin rätt och att nya hjärnbanor bildas.

- När du kommer till ett nytt ställe där du inte varit innan och där det finns nya
människor, samtidigt som du inte har krav på dig, då läggs hela kapaciteten i hjärnan på att skapa nya nervbanor. För du kan inte använda de gamla, det är en ny karta du ska skriva om. Och när vi skriver om nya kartor då läker vi även gammalt, säger Carina Holgersson.

Det går att påverka hjärnan till att få nya hjärnbanor, menar hon. Ju mer vi använder oss av sinnesintryck desto mer måste hjärnan bygga ut sig.

- Så jag går ut barfota varje morgon, oavsett väder, på gräsmattan och på stenarna. Det är kallt och blött så hjärnan får en boost. Är nervsystemet överbelastat kanske man inte ska börja med att gå ut barfota. Men när vi utmanar vårt nervsystem med positiv energi då måste det byggas nya banor.

I dag har hon hittat sina strategier och befinner sig på upploppet för att bli helt bra. Aerob träning har varit nyckeln.

- Får vi rätt syrenivå och näring då får vi rätt förutsättningar att skapa vår hjärna. Det som stressar mest är när det ställs krav eller att vi ska fatta beslut. Har man en skadad hjärna men får rätt möjligheter att inte bli stressad, rätt möjligheter att inte behöva ta så många beslut, då kan vi lägga energin på att läka.

Ordförande i Neuro Halland

Sedan april 2022 är Carina Holgersson ordförande i Neuro Halland. Hon är så
pass väl återställd att det finns energi för att hjälpa andra. Och hon vill gärna att fler engagerar sig inom Neuroförbundet.

- Det finns så många som vill vara med och bidra och vi ska se till att alla får den
möjligheten. För vi är inte körda bara för att vi fått en diagnos. Det finns hur mycket som helst att arbeta med. Vi ska bara inte bli sänkta av byråkratin, säger Carina Holgersson.