Vad vi gör - vårt arbete
Neuroförbundet är en intresseorganisation för människor i Sverige som lever med neurologiska diagnoser eller symtom samt deras familjer och närstående. Vi finns för att ge våra medlemmar och andra intresserade information, stöd och kraft.
Det gör vi genom att:
- påverka våra beslutsfattare till förbättrade sociala och medicinska insatser samt förbättrade möjligheter till neurologisk rehabilitering.
- bidra till ökad kunskapsspridning bland beslutsfattare och allmänhet om neurologiska diagnoser och livsvillkor för personer som lever med neurologiska sjukdomar eller skador.
- skapa ökad förståelse för personer med neurologiska sjukdomstillstånd eller skador och genom opinionsbildning verka för bättre livsvillkor för våra medlemmar.
- främja utvecklingsarbete och forskning i syfte att förbättra livssituationen.
- genomföra insamlingskampanjer som synliggör vår verksamhet och ger ekonomiska bidrag till såväl verksamheten som forskning.
- åstadkomma och upprätthålla kontakter med organisationer - inom och utom landet vilka arbetar i liknande syften.
Neuro polisanmäler läkaren Staffan Bergström
I dag polisanmäler organisationen Neuro läkaren Staffan Bergström. Detta efter att Bergström uttalat sig i en radiointervju om hur han överdoserat svårt cancersjuka kvinnor vilket lett till döden.
Viktigt med rätt fokus i ALS-debatten
Björn Natthiko Lindeblad har gått ur tiden och vi beklagar detta djupt. Björn har varit en sann förebild och inspiration för många och inte minst har hans diagnosresa med sjukdomen ALS fått stor uppmärksamhet. Nu är det viktigt att fokusera på rätten till ett värdigt liv...
Det här innebär pandemirestriktionerna för Neuros medlemmar
Pandemin fortsätter att lägga sten på börda till Neuros 13 000 medlemmar. Men det kommer att bli bättre och det finns en framtid.
Maria Lillieroth om juridiska råden till medlemmarna 2021
Hej Maria Lillieroth, du är våra medlemmars juridiska rådgivare! Hur har 2021 sett ut?
Förändringar på gång i Neuro
Hej Annika Sundh Meiling och Angeli Sjöström Hederberg. Ni ska stödja Neuro i den organisationsöversyn som kongressen tagit beslut om. Berätta, vad ska ni göra?
Neuro ställer frågor inför riksdagsvalet 2022
Hej Fanette Caudron, som är nyanställd utredare på Neuro! Du har redan påbörjat arbetet inför näst års riksdagsval. Berätta kort – vad är det för frågor du ställer till de politiska partierna för Neuros räkning?
Ingen ska behöva tacka nej till ett ortopedtekniskt hjälpmedel för att det är för dyrt
Det behövs en översyn av egenavgifterna för ortopedtekniska hjälpmedel. Målsättningen bör vara att de ska vara enhetliga och låga över hela landet. Dessutom behövs det införas i ett enhetligt högkostnadsskydd för hjälpmedel i samtliga regioner, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med flera ortopedingenjörer och ordföranden för intresseorganisationer på Dagens Samhälle Debatt.
Ny rapport: Regeringen måste redan nu förbereda inför nästa pandemi
Neuro publicerar i dag en rapport som visar hur pandemin drabbade en av samhällets mest utsatta högriskgrupper: de som lever med en neurologisk diagnos, eller närstående till dessa. Det hade inte behövt gå så illa som det gjorde om beredskapen varit bättre. Därför måste regeringen redan nu förbereda inför kommande pandemi eller annan samhällskris.
Hjärntrötthetskurs
Trots att så många drabbas av hjärntrötthet efter skador eller sjukdomar i nervsystemet finns det ingen effektiv behandling. Detta vill forskarna Lars Rönnbäck och Birgitta Johansson ändra på.
Vilhelm Vägvisaren till LSS och personlig assistans ur tiden
"Först när jag var 52 år 1994, blev jag myndig tack vare personlig assistans. Då blev LSS verklighet genom ett stort majoritetsbeslut i riksdagen". Det sa Vilhelm Ekensteen, en av hjärnorna bakom en unik frihetsreform som nu urholkas allt mer och måste återupprättas enligt honom. Den 22 september kom det sorgliga beskedet att han lämnat tiden.