Vad vi gör - vårt arbete

Neuroförbundet är en intresseorganisation för människor i Sverige som lever med neurologiska diagnoser eller symtom samt deras familjer och närstående. Vi finns för att ge våra medlemmar och andra intresserade information, stöd och kraft.

Det gör vi genom att:

  • påverka våra beslutsfattare till förbättrade sociala och medicinska insatser samt förbättrade möjligheter till neurologisk rehabilitering.
  • bidra till ökad kunskapsspridning bland beslutsfattare och allmänhet om neurologiska diagnoser och livsvillkor för personer som lever med neurologiska sjukdomar eller skador.
  • skapa ökad förståelse för personer med neurologiska sjukdomstillstånd eller skador och genom opinionsbildning verka för bättre livsvillkor för våra medlemmar.
  • främja utvecklingsarbete och forskning i syfte att förbättra livssituationen.
  • genomföra insamlingskampanjer som synliggör vår verksamhet och ger ekonomiska bidrag till såväl verksamheten som forskning.
  • åstadkomma och upprätthålla kontakter med organisationer - inom och utom landet vilka arbetar i liknande syften.

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för ett samhälle där alla har samma möjligheter och rättigheter.

Ge en gåva idag!

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!
 

Relaterade nyheter

2020-10-07

Neuroordförande medverkade vid 2:a Patientriksdagens webbinarium

Lise Lidbäck, ordförande för Neuro medverkade som ämnesinspiratör under Patientriksdagens webbinarium den 7 oktober 2020. "Neuro och fyra andra förbund var med och skapade Patientriksdagen 2019 och tillsammans hoppas vi påverka utvecklingen av VårdSverige på allvar" säger Lise Lidbäck.

Läs mer
2020-10-01

Neuros stora forskningsbidrag till Fredrik Piehls MS-fatigueforskning

Den 1 oktober tilldelades neurologen Fredrik Piehls forskarteam på Karolinska Institutet, Neurofondens stora forskningsbidrag 2020, för viktiga studier kring symtomet fatigue vid diagnosen MS, multipel skleros. ”Det visar att vår fatigueforskning är viktig för patienterna” menar forskaren.

Läs mer
2020-09-30

Avhandling: Stroke i ett långtidsperspektiv

Neurostödd försking Sammanfattningsvis beskriver avhandlingen långtidsprognosen efter stroke ur många olika perspektiv. Resultaten visar på de stora skillnader som finns mellan strokepatienterna som individer, vilket kommer till uttryck i stora skillnader i framtidsutsikter, återinläggningsmönster, och påverkan på

Läs mer
2020-09-23

Om engagemang och föreningsliv i nr 3-20 av Reflex Magasin

I dagarna får Neuros alla betydelsefulla medlemmar senaste numret av medlemstidningen Reflex Magasin i sin brevlåda. En tidning som har tema föreningsliv och engagemang och som lyfter fram att Neuros föreningsliv faktiskt fungerar trots coronapandemin, både online och fysiskt på samma plats.

Läs mer
2020-09-23

Över 1100 följde Neuros fullmatade webbinarium om rehabilitering

Som en upptakt till Neurodagen den 28 september 2020 arrangerade Neuro ett gratis så kallat webbinarium, om vikten av neurologisk rehabilitering. Över 1100 personer hade anmält sig och kunde hemifrån via en Internetuppkopplad dator, läsplatta eller en smart telefon, följa tvåtimmarsseminariet.

Läs mer
2020-09-22

Funktionsrätt med Neuro kräver förlängd ansökan om smittskyddspeng

Den 30 september går möjligheten ut för covid-19-riskgrupper att söka stöd för att stanna hemma från jobbet och därmed skyddas från smitta. Väldigt få har hittills ansökt, trots att regeringen avsatt 5,3 miljarder. Nu kräver organisationen Funktionsrätt Sverige att tiden för att söka stöd förlängs.

Läs mer
Rapport
2020-09-16

Respekt för rättigheter

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har varit gällande i Sverige i över 10 år. Fortfarande finns det allvarliga brister när det gäller hur Sverige följer funktionsrättskonventionen.

Läs mer
2020-09-15

Stora rädslan: ”Jag trodde jag skulle dö”

Hon tillhörde Europaeliten och var Sveriges första kvinna att hoppa över 1.90 meter. För 17 år sedan fick hon diagnosen Myastenia gravis, MG. Neuros diagnosstödjare Ann-Ewa Karlsson intervjuad i Expressen sport.

Läs mer
2020-09-11

Över 1 300 personer deltog i Neuropromenaden

Gå, rulla eller spring - på egen hand. Det var budskapet under årets Neuropromenad 22-30 augusti. Trots den rådande pandemin blev årets Neuropromenad en succé.

Läs mer
2020-09-07

Neuro tillsammans med andra patientföreträdare varnar för ökad vårdskuld

Utebliven rehabilitering och inställda uppföljningar kommer att öka på den vårdskuld som uppstått under pandemin, varnar patientorganisationerna. De efterlyser en nationell samordning för att möta det ökade behovet av vård och rehabilitering.

Läs mer