Vad vi gör - vårt arbete

Neuroförbundet är en intresseorganisation för människor i Sverige som lever med neurologiska diagnoser eller symtom samt deras familjer och närstående. Vi finns för att ge våra medlemmar och andra intresserade information, stöd och kraft.

Det gör vi genom att:

  • påverka våra beslutsfattare till förbättrade sociala och medicinska insatser samt förbättrade möjligheter till neurologisk rehabilitering.
  • bidra till ökad kunskapsspridning bland beslutsfattare och allmänhet om neurologiska diagnoser och livsvillkor för personer som lever med neurologiska sjukdomar eller skador.
  • skapa ökad förståelse för personer med neurologiska sjukdomstillstånd eller skador och genom opinionsbildning verka för bättre livsvillkor för våra medlemmar.
  • främja utvecklingsarbete och forskning i syfte att förbättra livssituationen.
  • genomföra insamlingskampanjer som synliggör vår verksamhet och ger ekonomiska bidrag till såväl verksamheten som forskning.
  • åstadkomma och upprätthålla kontakter med organisationer - inom och utom landet vilka arbetar i liknande syften.

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för ett samhälle där alla har samma möjligheter och rättigheter.

Ge en gåva idag!

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!
 

Relaterade nyheter

2021-03-03

Tack till dig som bidrar som medlem!

Missa inte Neuros ordförande Lise Lidbäcks personliga hälsning till alla medlemmar: - Jag ser fram emot ljusare tider 2021, säger hon, och sammanfattar det gångna året:

Läs mer
2021-03-03

Hör neurologen Hillert i Neuropodden om MS-registrets stora betydelse

Klicka och lyssna på webbradiointervjun med professor Jan Hillert i Neuropodden. Om MS-vården och forskningens möjligheter tack vare det svenska unika MS-registret, som han var med och skapade.

Läs mer
2021-03-03

Intervju i P4 Dalarna med vår diagnosstödjare Annika Leander

Annika Leander har varit diagnosstödjare inom Neuro i många år. Radio P4 i Dalarna tog kontakt och ville höra mer om vad en diagnosstödjare gör.

Läs mer
2021-02-26

Ökad forskning och kunskap bidrar till bättre samhällsstöd

Vikten av medicinsk forskning kan inte nog understrykas. Detta gäller såväl kunskap och utveckling för liv, hälsa och förbättrade livsvillkor, men också för ökad förståelse för de behov som uppkommer i samband med sjukdom och diagnoser.

Läs mer
2021-02-26

Därför är Anette diagnosstödjare

Anette Pettersson, diagnosstödjare, neuromuskulära sjukdomar (NMD). Varför är du diagnosstödjare i Neuro? – Jag vill kunna stötta andra då jag själv var väldigt ensam med mina undringar under uppväxten och när jag i vuxen ålder fick min ovanliga diagnos. Först när jag blev medlem i Neuro hittade jag det stöd och den gemenskap jag saknat.

Läs mer
2021-02-25

Därför är det landsomfattande föreningslivet i Neuro så viktigt

Välkommen till det nya året. Se och lyssna till Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck som minns 2020 och blickar fram emot 2021.

Läs mer
2021-02-19

Forskning tema i nya numret av Reflex Magasin - medlemstidning i Neuro

Neurologisk forskning är temat i nya Reflex Magasin nummer 1-2021, medlemstidningen i Neuro, som kommer ut i dagarna. I porträttintervjun berättar professor Jan Hillert om det allt mer betydelsefulla Svenska Neurorgistret, med tio diagnoser hittills. Här formar patientdata framtidens vårdutveckling.

Läs mer

Därför är Sällsynta Dagen så viktig - förbundsordförande för Neuro vet

Den så kallade Sällsynta Dagen uppmärksammas i år den 28 februari, för att uppmärksamma alla som lever med en sällsynt diagnos. "Jag lever själv med en mycket sällsynt neurologisk diagnos vilket innebär stora utmaningar när man söker vård", säger Lise Lidbäck, ordförande för Neuro. Se videoklippet!

Läs mer
2021-02-04

Epilepsidagen 8/2- Så blev Rut befriad från sina epilepsisymtom

Neurostödd försking Rut Bjerhagen har haft regelbundna epilepsianfall sedan två års ålder, men efter midsommarhelgen 2019 opererades hon. Den epilepsidrabbade hjärnvävnaden togs bort och hon har varit symtomfri sedan dess. - Jag har fått ett helt nytt liv och vill som diagnosstödjare, hjälpa medlemmar i Neuro. Se video

Läs mer
T- & B-celler vid covid
2021-01-21

Hur fungerar försvaret mot covid-19 hos MS-patienter med immunoterapi?

Neurostödd försking I december 2019 konstaterades det första fallet av sjukdomen covid-19 i staden Wuhan i Kina. Covid-19 orsakas av det nya SARS-CoV-2 viruset, som man tidigare aldrig har sett att det kunde smitta människor. Sjukdomen kan ge allt från milda symtom till svår sjukdom med dödlig utgång.

Läs mer