Vad vi gör - vårt arbete
Neuroförbundet är en intresseorganisation för människor i Sverige som lever med neurologiska diagnoser eller symtom samt deras familjer och närstående. Vi finns för att ge våra medlemmar och andra intresserade information, stöd och kraft.
Det gör vi genom att:
- påverka våra beslutsfattare till förbättrade sociala och medicinska insatser samt förbättrade möjligheter till neurologisk rehabilitering.
- bidra till ökad kunskapsspridning bland beslutsfattare och allmänhet om neurologiska diagnoser och livsvillkor för personer som lever med neurologiska sjukdomar eller skador.
- skapa ökad förståelse för personer med neurologiska sjukdomstillstånd eller skador och genom opinionsbildning verka för bättre livsvillkor för våra medlemmar.
- främja utvecklingsarbete och forskning i syfte att förbättra livssituationen.
- genomföra insamlingskampanjer som synliggör vår verksamhet och ger ekonomiska bidrag till såväl verksamheten som forskning.
- åstadkomma och upprätthålla kontakter med organisationer - inom och utom landet vilka arbetar i liknande syften.
Neuro tar pulsen på Fysioterapeuternas nya ordförande om rehab
Fysioterapeuter är en mycket viktig yrkesgrupp i rehabiliteringsarbetet för Neuros medlemmar och ny ordförande för fysioterapeuterna är nu Cecilia Winberg. "Jag är glad över förtroendet att få leda förbundet. Vi är ett förbund som är och vill vara en del av lösningen för framtidens utmaningar"
Neuro välkomnar ny överenskommelse för långtidssjuka
Det ska bli lättare för långtidssjuka i bland annat covid-19, att vara försäkrade efter sjukdag 180. Lagändringsförslaget blev klart igår, enligt Sveriges Radio. - Vi gläder oss åt att det nu blir lättare för långtidssjuka att fortsatt vara försäkrade efter sjukdag 180, säger Neuros ordförande.
Lise Lidbäck i Nära vårdpodden - Att utgå från mänskliga behov
Lisbeth Löpare Johansson samtalar i detta avsnitt med Lise Lidbäck, ordförande i Neuro. De pratar om engagemang och möjlighet att påverka. Att det händer saker hela tiden men också att det går för långsamt.
En kamp tillsammans- hur engagemang blir livsviktigt i pandemins Sverige
"Människor med funktionsnedsättning har genom olika projekt erhållit stöd för anpassade initiativ, till exempel föreningen Neuro." Se hur Radiohjälpens bidrag gett Neuromedlemmen Karin Nilsson i Umeå möjlighet att delat i Neuro Malmös Sitt-Zumba online (cirka 25 minuter in i inslaget).
Ersättningen för riskgrupper förlängs
Regeringen och januaripartierna har kommit överens om att förlänga ersättningen för personer i riskgrupper som hotas att bli allvarligt sjuka om de smittas av covid-19. Förlängningen gäller till och med 31 mars nästa år.
Flera partier kräver förlängt stöd till riskgrupper
Idag lyfter V, KD, L och SD behovet av förlängning av smittskyddsersättningen. Neuro ser detta som direkt nödvändigt. Det är inte rimligt att människor med underliggande sjukdomar skall tvingas söka nya yrken under pågående pandemi, alternativt skuldsätta sig för att klara tillvaron.
Ordföranden för Neuro gav Folkhälsomyndigheten bakläxa i radiointervju
- Folkhälsomyndighetens information är otydlig om vad som nu gäller för personer i riskgrupper yngre än 70, som riskerar att drabbas extra hårt av en covid-19-infektion. Det tycker Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro, som medverkade i Studio Ett P1 22/10 och flera andra SR-intervjuer i veckan
Genomlysning av vårdområdet neuromuskulära sjukdomar som nationell högspecialiserad vård
Vi i Neuro är glada att vi som organisation tillfrågades och gavs möjlighet att ingå i den sakkunniggrupp som tagit fram aktuellt remissunderlag, med en patientrepresentant. Därmed har vi tidigt kunnat påverka sakkunniggruppens arbete och den aktuella remissen.
Intresseorganisationer kräver statliga medel för utökade rehabresurser
Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro oroas djupt av de rehabiliteringsförluster som drabbar många av Neuros medlemmar, på grund av Coronapandemin. I en radiointervju kräver både bransch- och patientföreningar att staten går in med snabba nya medel som utökar rehabiliteringsresurserna i landet.
Nobelprisad gensaxutveckling omvälvande för neurologiforskning
Nobelpriset i kemi 20 gick till Jennifer A. Doudna och Emmanuelle Charpentier hedersdoktor i Umeå, för utvecklingen av gensaxen CRISPR-Cas9. "Detta är stort och redan 2008 noterade vi i Forskningsnämnden vid medicinska fakulteten Umeå, vilken stjärna Emmanuelle är", säger neurolog Peter Andersen.