Vad vi gör - vårt arbete
Neuro är en ideell och oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge våra medlemmar och andra intresserade information, stöd och framtidstro.
Det gör vi genom att:
- påverka våra beslutsfattare till förbättrade sociala och medicinska insatser samt förbättrade möjligheter till neurologisk rehabilitering.
- bidra till ökad kunskapsspridning bland beslutsfattare och allmänhet om neurologiska diagnoser och livsvillkor för personer som lever med neurologiska sjukdomar eller skador.
- skapa ökad förståelse för personer med neurologiska sjukdomstillstånd eller skador och genom opinionsbildning verka för bättre livsvillkor för våra medlemmar.
- främja utvecklingsarbete och forskning i syfte att förbättra livssituationen.
- genomföra insamlingskampanjer som synliggör vår verksamhet och ger ekonomiska bidrag till såväl verksamheten som forskning.
- åstadkomma och upprätthålla kontakter med organisationer - inom och utom landet vilka arbetar i liknande syften.
Innehållsansvarig: Torborg Wärn
Neuros ordförande om hjälp-livs-medel på historisk Hjälpmedelsriksdag
Den historiska första digitala Hjälpmedelsriksdagen i Sverige har hållits med 700 deltagare. En av de inbjudna talarna var Neuros ordförande Lise Lidbäck: "Hedrande att få medverka och reglerna måste ändras så att förskrivna hjälpmedel får användas både i arbete och på fritiden. De är livsmedel"
Nu satsar vi lite extra på dig som är anhörig
Att vara anhörig eller närstående till en person som drabbats av en neurologisk diagnos - kan vara tufft och utmanande. Samtidigt är det lätt hänt att den anhörige glöms bort. Därför satsar Neuro just nu lite extra på dig som är anhörig.
Lansering av den europeiska MS Barometern
Denna vecka lanseras MS Barometern 2020 som är en sammanställning av viktig information om multipel skleros (MS) i 35 länder i Europa. Mer än 1 miljon människor som lever med MS i Europa.
Ökande intresse för neurologi - men fortsatt brist på neurologer
Svenska Neurologföreningen har ungefär 430 medlemmar. 2015 saknades runt 100 specialister och idag uppskattar man att motsvarande siffra är cirka 150. De senaste fem åren har det gått både framåt och bakåt. Intresset för neurologi är stort och det är lätt att rekrytera ST-läkare. Dock är den medicinska utvecklingen inom specialiteten snabbare än vad kompetensförsörjningen hinner med.
Därför stödjer Neuro Svenska neuroregister
Svenska neuroregister har en stor betydelse för utvecklingen av neurosjukvården och forskningen. Det hävdar Kristina Niemi, kanslichef på Neuro: – Neuroregister har en jätteviktig funktion för att kvalitetssäkra och utveckla neurosjukvården och verka för en kunskapsbaserad och jämlik vård.
Tack till dig som bidrar som medlem!
Missa inte Neuros ordförande Lise Lidbäcks personliga hälsning till alla medlemmar: - Jag ser fram emot ljusare tider 2021, säger hon, och sammanfattar det gångna året:
Hör neurologen Hillert i Neuropodden om MS-registrets stora betydelse
Klicka och lyssna på webbradiointervjun med professor Jan Hillert i Neuropodden. Om MS-vården och forskningens möjligheter tack vare det svenska unika MS-registret, som han var med och skapade.
Intervju i P4 Dalarna med vår diagnosstödjare Annika Leander
Annika Leander har varit diagnosstödjare inom Neuro i många år. Radio P4 i Dalarna tog kontakt och ville höra mer om vad en diagnosstödjare gör.
Ökad forskning och kunskap bidrar till bättre samhällsstöd
Vikten av medicinsk forskning kan inte nog understrykas. Detta gäller såväl kunskap och utveckling för liv, hälsa och förbättrade livsvillkor, men också för ökad förståelse för de behov som uppkommer i samband med sjukdom och diagnoser.
Därför är Anette diagnosstödjare
Anette Pettersson, diagnosstödjare, neuromuskulära sjukdomar (NMD). Varför är du diagnosstödjare i Neuro? – Jag vill kunna stötta andra då jag själv var väldigt ensam med mina undringar under uppväxten och när jag i vuxen ålder fick min ovanliga diagnos. Först när jag blev medlem i Neuro hittade jag det stöd och den gemenskap jag saknat.