Porträttbild på Lise i höstlandskap. Foto.
"Jag och förbundsstyrelsen tänker mycket på våra föreningshjältar som gör ett helt fantastiskt arbete för våra medlemmar i hela landet trots alla utmaningar. Det går inte att tacka alla nog för detta!" Foto: Alfred Skogberg.

Det här innebär pandemirestriktionerna för Neuros medlemmar

, Alfred Skogberg

Pandemin fortsätter att lägga sten på börda till Neuros 13 000 medlemmar. Men det kommer att bli bättre och det finns en framtid.

Lise Lidbäck, förbundsstyrelseordförande för Neuro, nu har regeringen meddelat att det blir tuffare restriktioner för att förebygga smittspridningen, vad innebär det här för Neuros medlemmar?

- Många av våra medlemmar tillhör riskgrupper och jag tänker att de flesta inklusive jag själv redan är väldigt försiktiga, i synnerhet de som inte tagit tre doser vaccin. Det innebär också fortsatta svårigheter att komma iväg på rehabilitering och problem med uppskjutna vårdbesök. Vi går nu in på tredje året med Covid-19 och det har varit väldigt tuffa förutsättningar för vårt föreningsliv. Det är tydligt också att våra medlemmar saknar de fysiska träffarna, även om många uppskattar de digitala.

Många av Neuros medlemmar behöver regelbunden rehabilitering, hur ska man tänka om det är svårt att få rehabilitering?

- Vi vet redan att många hade svårt att få regelbundna rehabiliteringsinsatser redan före pandemin och nu handlar det om ännu fler. Utebliven rehabilitering medför såväl hälsorisker som större hjälpbehov och det är viktigt att få hjälp. Ett råd kan vara att kontakta sjukvården för att höra om det finns möjlighet att få digitala möten. Tyvärr är detta inget för alla och det är långt ifrån alla vårdgivare som erbjuder digitala besök. Många blir hänvisade till självträning och det är viktigt att komma ihåg att alla inte klarar det. För den som vill och kan är ett bra tips att hålla utkik efter digitala träningsaktiviteter. Exempelvis är Neuro Malmös sittzumba en väldigt uppskattad aktivitet

Vilka övriga konsekvenser ser du för Neuros medlemmar i samband med att det blir tuffare restriktioner?

- Att tvingas till ett ”decimerat” liv under en sådan här lång tid tar hårt på krafterna. Många lever med en stor oro och det påverkar vårt välmående. Vi behöver få se en ljusning så snart det bara är möjligt.

Vad skulle du vilja att regeringen gör?

- Under hela pandemin har vi kämpat för våra medlemmars rättigheter och villkor. Vi har framförallt varit kritiska när det gäller orimliga beslutstider och den kritiken kvarstår i viss mån. Exempelvis kommer smittskyddsersättningen återigen att införas, men inte förrän regeringen fattat det formella beslutet. Detta medför återigen att människor i riskgrupp som inte har ekonomi att vänta i flera månader på ersättning, tvingas att utsätta sig för smitta. Jag skulle också vilja se ett bättre samarbete mellan partigränserna. I början av pandemin fick sittande regering kritik av oppositionspartierna för att de gjorde för lite. Nu är det tvärtom. Det inger inte särskilt stort förtroende. Det är också viktigt att våra myndigheter är samkörda gällande viktig samhällsinformation. Vi har under ett flertal tillfällen behövt påpeka detta.

Något övrigt du vill tillägga?

- För mig är det tydligt hur viktigt Neuro är för oss under pandemin. Tillsammans har vi en stark röst och vi har verkligen kunnat göra skillnad för många. Vi har haft många kontakter med beslutsfattare och media. Vi har trots svåra förutsättningar klarat av att digitalisera många aktiviteter och inte minst har vi kunnat erbjuda råd och stöd i en svår tid.

- Jag och förbundsstyrelsen tänker mycket på våra föreningshjältar som gör ett helt fantastiskt arbete för våra medlemmar i hela landet trots alla utmaningar. Det går inte att tacka alla nog för detta!

- Jag hoppas också att våra medlemmar väljer att förnya sina medlemskap, trots att det pågår en pandemi. Varje röst är så viktig och tillsammans kan vi fortsätta att vara en stark röst och finna gemenskap även i framtiden. För en sak är helt säker – det kommer att bli bättre och det finns en framtid. Nu gäller det att hålla i och ut!