Vad vi gör - vårt arbete

Neuroförbundet är en intresseorganisation för människor i Sverige som lever med neurologiska diagnoser eller symtom samt deras familjer och närstående. Vi finns för att ge våra medlemmar och andra intresserade information, stöd och framtidstro.

Det gör vi genom att:

  • påverka våra beslutsfattare till förbättrade sociala och medicinska insatser samt förbättrade möjligheter till neurologisk rehabilitering.
  • bidra till ökad kunskapsspridning bland beslutsfattare och allmänhet om neurologiska diagnoser och livsvillkor för personer som lever med neurologiska sjukdomar eller skador.
  • skapa ökad förståelse för personer med neurologiska sjukdomstillstånd eller skador och genom opinionsbildning verka för bättre livsvillkor för våra medlemmar.
  • främja utvecklingsarbete och forskning i syfte att förbättra livssituationen.
  • genomföra insamlingskampanjer som synliggör vår verksamhet och ger ekonomiska bidrag till såväl verksamheten som forskning.
  • åstadkomma och upprätthålla kontakter med organisationer - inom och utom landet vilka arbetar i liknande syften.

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för ett samhälle där alla har samma möjligheter och rättigheter.

Ge en gåva idag!

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!
 

Relaterade nyheter

2023-07-05

Därför stöttas Neuroförbundet av Postkod­lotteriet

Vi är så tacksamma för bidrag vi fått genom Postkodlotteriet. Varmt tack också till alla som har en Postkodlott. I år har Neuroförbundet fått sju miljoner kronor från Postkodlotteriet. Det är pengar som gör skillnad.

Läs mer
2023-06-19

Namninsamling överlämnad till regeringen för att stärka personlig assistans

För ett år sedan så drog Fremia och funktionsrättsrörelsen, där Neuroförbundet ingår, igång kampanjen Rimliga villkor. Den statliga ersättningen för personlig assistans har urholkats de senaste åren.

Läs mer
2023-05-23

Vår nya Neurorapport 2023 bör läsas av många

Neuroförbundet är nu i Göteborg och ska delta i Hjälpmedelsriksdagen samt Vitalis. Hjälpmedelsriksdagen är ett nationellt möte för att synliggöra vikten av en välfungerande hjälpmedelsförsörjning. Vitalis är Nordens ledande e-hälsomöte med mängder av föreläsningar och möten.

Läs mer
2023-05-15

Mer arbete krävs om Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa

Sverige har som mål att bli världsbäst i e-hälsa år 2025. I Neuroförbundets nya rapport om e-hälsa konstateras att mer måste göras om målet ska uppnås. Det skriver Lisa Lidbäck och Fanette Caudron, förbundsordförande respektive utredare på Neuroförbundet i en debattartikel på Altinget.

Läs mer
2023-03-29

Kommunala riktlinjer snävar in rättigheter

Förra veckan deltog Neuroförbundets juridiska rådgivare Maria Lillieroth på webbinariet "Kommunala riktlinjer inom LSS - en uppföljning". Föredraget visade på hur kommuner arbetar med riktlinjer för LSS-insatser och hur dessa riktlinjer ofta begränsar möjligheter och rättigheter för personer i behov av insatser via LSS. Webbinariet arrangerades av Autismförbundet.

Läs mer
2023-03-21

Delar med sig av medlemmarnas erfarenheter

Nyligen fick vår juridiska rådgivare Maria Lillieroth tillfälle att presentera den bild som våra medlemmar ger oss om läget och vilka problem som är vanligast förekommande.

Läs mer
2023-03-17

Mindre risk för parkinson hos allsvenska fotbollsspelare

Neurostödd försking Risken för Parkinsons sjukdom var lägre och för ALS gick det inte att få tillräckligt säkert resultat. Däremot såg man att män som spelade fotboll i allsvenskan fram till mitten av 1900-talet hade en högre risk för demens än män från den övriga befolkningen. Detta enligt en ny studie av forskare vid Karolinska Institutet. Resultaten har publicerats i tidskriften The Lancet Public Health.

Läs mer
2023-02-24

För komplicerat att ansöka om bostadsanpassning

Trots goda intentioner blir det allt svårare för Neuros medlemmar att få bostadsanpassning. Men det finns hopp. Under lång tid har vi sett fler och fler neddragningar inom det funktionshinderpolitiska området. Det finns ljuspunkter, men hoppet om en vändning känns långt borta.

Läs mer
2023-02-22

Ny utbildning för patientföreträdare ska förbättra vården

Hej Anne Stiernquist, projektledare på Funktionsrätt Sverige! Nu lanseras en Patientföreträdarutbildning. Berätta, vad är det och vad går den ut på?

Läs mer
2023-02-08

Personlig assistans – en fråga om jämlikhet

”Rätten till personlig assistans ska aldrig svaja för att en assistansanordnare förlorar sitt tillstånd eller att en kvällstidning har en rubrik om fusk. Misskötsel och kriminalitet ska självklart beivras, men låt inte ivern gå överstyr så att gränsen bli suddig och min självständighet ses som fusk.” Det skriver Maria Lillieroth, ombudsman och juridisk rådgivare på Neuroförbundet i en debattartikel.

Läs mer