Svartvit bild på en rygg.
Foto: Håkan Sjunnesson

Stamcellsbehandling för ryggmärgsskador hittills utopisk

, Håkan Sjunnesson

Det sprids artiklar om "lovande forskning med stamceller för att kunna behandla ryggmärgsskador" på nätet. Nu senaste från Australien. Men docent Claes Hultling vid Spinaliskliniken, själv ryggmärgsskadad, bromsar allt för stora förhoppningar om att tekniken blir verklighet inom överskådlig framtid.

Hur är läget med forskningen kring stamcellstransplantationer när det gäller ryggmärgsskador?

- Det går inte att svara entydigt på en sådan fråga. Många grupper i världen försöker - med stamceller- tillskapa regeneration av ryggmärg, men hittills har ingen lyckats fullt ut hos en människa. Dock sker hela tiden nya framsteg och kanske finns det i en avlägsen framtid möjligheter som vi inte känner till idag, säger Claes Hultling, docent och grundare av Stiftelsen Spinalis och som varit sammankallande i Neuroförbundets forskningsfond tills nyligen.

Varför är det så svårt att få kapade nervtrådar att växa ihop?

- Den som visste varför, skulle kunna hämta nobelpriset imorgon.

Tror du att stamceller kan bli en möjlig behandling för inkompletta ryggmärgsskador i framtiden?

- Inkompletta ryggmärgsskador har alltid bättre förutsättningar jämfört med kompletta, men det är inte säkert att just stamceller är rätt metod.

Tror du att stamceller kan bli en möjlig behandling för kompletta ryggmärgsskador i framtiden?

- När ryggmärgen är helt av och inga nervtrådar finns kvar, är förutsättningarna mycket sämre att återfå funktion nedom skadenivån. Att spekulera om när en ny teknik finns tillgänglig, är inte konstruktivt, tycker Claes Hultling.

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för ett samhälle där alla har samma möjligheter och rättigheter.

Ge en gåva idag!