Tillsammans med Lise Lidbäck, ordförande för Neuro hade många kommit till manifestationen i Stockholm för att protestera mot de planerade försämringarna av villkoren kring den personliga assistansen. Foto: Håkan Sjunnesson/Neuro.

3 december: Neuroordförande kräver åter att LSS och assistansen återupprättas

, Håkan Sjunnesson

Lise Lidbäck ordförande för Neuro talade med ilska på Internationella funktionshinderdagen under manifestationen i Stockholm. Hon som övriga talare kräver att den personliga assistansreformen inom LSS återupprättas.
- En svår olycka, en sjukdom, en medfödd funktionsnedsättning kan hända oss alla. Därför angår detta oss alla och alla som är berättigade till personlig assistans måste få det.

På och runt den 3 december arrangerades liknande assistansmanifestationer på flera orter i landet. Den två timmar långa manifestationen den 3 december drog en stor skara människor till Norrmalmstorg mitt i julruschen.

Tidigt i den långa talarlistan var Neuros ordförande Lise Lidbäck inte sen med att föra fram kritik mot oviljan inne bland de styrande i regeringskansliet Rosenbad, att återskapa och återupprätta den personliga assistansen till dess ursprungsintentioner. De styrandes tolkning av LSS de senaste åren har inneburit stora neddragningar bland de assistansbehövande, med förödande personliga konsekvenser.

- Det är med stor sorg i hjärtat som jag konstaterar att vi fortfarande är kvar på barrikaderna. Att kampen för allas rätt till självbestämmande och allas lika värde är större och viktigare än någonsin, hävdar Lise Lidbäck, ordförande för Neuro.

Här är Neuro-ordförande Lidbäcks appell

Här nedan följer resten av Lise Lidbäck korta och kärnfulla appell på LSS-manifestationen den 3 december 2018:

”Jag tänker på de som inte är hos oss idag. Som inte kan vara här på grund av att ett antal domstolsbeslut som de senaste åren abrupt förändrat livsvillkoren för så många. Slutkörda anhöriga och närstående som tvingats sluta arbeta för att de inte vill lämna sina kära i sticket. Jag tänker på de som befinner sig i ofrivillig husarrest för att de inte har någon möjlighet att lämna sina hem.

Jag tänker på de som måste välja bort studier, yrkesarbete, familjebildning och fritidsaktiviteter. Jag tänker på alla de som mår psykiskt dåligt, i ovisshet inför framtiden. En framtid som självklart borde tillhöra dem precis som alla andra. Men framtiden tillhör inte den som har en omfattande funktionsnedsättning i Sverige."


LSS-utredningen har havererat

"I detta nu pågår en LSS utredning som fullständigt havererat. Om de merparten av de läckta förslagen blir verklighet kommer livet att slås i spillror för tusentals människor. Detta kommer vi aldrig någonsin att acceptera!!
  Vi hade alla hoppets låga i hjärtat under valrörelsen sista dagar. På en presskonferens tio dagar innan valet öppnade Lena Hallengren, barn- äldre och jämställdhetsminister taket genom att hävda: Det får kosta 700 miljoner eller en miljard. Det spelar ingen roll! Tonläget hos alla partier var förändrat - självklart måste alla människor få leva sina liv på lika villkor.

Idag är det bedövande tyst inifrån det stora stenhuset (regeringskansliet Rosenbad) vid Stockholms Ström. Det vore skrattretande om det inte vore så tragiskt! Medans våra folkvalda kastar sand på varandra far människor illa. Fruktansvärt illa. Till er vill vi säga att vi aldrig kommer att acceptera det som sker. Den här onda utvecklingen skall stoppas till varje pris och vi kommer att fortsätta att kämpa för allas våra rättigheter. Vi står för våra ord och vi förväntar oss att även våra folkvalda gör det!"


Hör hemma i papperskorgen

Lidbäck avrundar sin appell med: "LSS-utredningen skall rätt ner i papperskorgen och evigheten.
En modern rättsstat bygger på de grundläggande principerna självbestämmande, inflytande, delaktighet, kontinuitet och helhetssyn.
En modern rättsstat tillåter ett aktivt samhällsdeltagande för alla. En modern rättsstat inkluderar och ser värdet i alla människors existens oavsett ålder eller funktioner.”

Lise Lidbäck
Ordförande Neuro


Lise Lidbäck, ordförande för Neuro kräver att de styrande rikspolitikerna nu tar sitt ansvar för den personliga assistansen, en för så många livsviktig rättighetsreform.

Andreas Green från Neuro i Linköping var en av alla de som slöt upp till manifestationen i Stockholm för att protestera mot de planerade ytterligare försämringarna av villkoren kring den personliga assistansen.  Foto: Håkan Sjunnesson/Neuro.


Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Gå med i Neuro

För bara 30 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!

Bli medlem idag!

Rådgivning & stöd, gemenskap och opinionsbildning. För 30 kronor i månaden.

Jag vill gå med idag!

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla

Vill du veta mer?

Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller nyheter från vår verksamhet och information om aktuell forskning inom neurologi.

Ja, tack!

Stöd oss

Ge ett bidrag till kampen mot neurologiska sjukdomar.

Ge en gåva

Neuro finns i hela landet

I samband med beskedet om en neurologisk diagnos eller skada tar livet ofta en ny vändning. Massor av frågor behöver få svar och en ny livssituation kan behöva hanteras. Att då få kontakt med personer som har egna, liknande erfarenheter kan för många vara särskilt givande och utvecklande.

Hitta din förening