Stephen Hillenburg dog i als och blev 57 år. Foto: Charles Sykes/AP och Danilo Castro

Skaparen av TV-serien om Svamp Bob har avlidit i sjukdomen als

Skaparen av den kända tecknade seriefiguren SpongeBob, Svampbob fyrkant, Stephen Hillenburg, har avlidit i den uppmärksammade neurologiska sjukdomen als, amyotrofisk lateralskleros. Det rapporterar Dagens Nyheter, The Independent och flera andra medier, som Barn-tv-kanalen Nickelodeon där serien visas.

Tidigare i år dog den kände professorn Stephen Hawkings i den neurologiska sjukdomen als, amyotrofisk lateralskleros och nu är det alltså en annan Stephen, den amerikanske tecknaren, animatören och marinbiologen Stephen Hillenburg som avlidit i sjukdomen 57 år gammal.

Många vuxna och barn har sett serien om SvampBob fyrkans och hans äventyr. Dödsorsaken för Stephen Hillenburg var förlamningssjukdomen als, som Hillenburg avslöjade att han diagnostiserats med i mars förra året, skriver Variety. Sjukdomen bryter ner de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna.
Hillenburg skapade hela den vida undervattensvärlden som kallades Bikini Botten, med skapelser som Patrik Sjöstjärna, Bläckvard, Herr Krabba och Fru Poppy Puff.

Neuromedia/ Håkan Sjunnesson

 

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Vill du veta mer?

Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller nyheter från vår verksamhet och information om aktuell forskning inom neurologi.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stöd forskningen om ALS

Din gåva gör skillnad.

Ge en gåva

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!