Lokalföreningen Borgen inom Neuro Göteborg har firat sitt 30-årsjubileum och I Kungälv ligger verkligen en av landets viktigaste borgar; Bohus Fästning från 1300-talet. Foto: Kent Andersson

Föreningen Borgen i Göteborgsföreningen Neuro firade 30 aktiva år

I Kungälv strax norr om Göteborg har Neuros medlemmar varit verksamma i en liten aktiv lokal förening inom den stora moderföreningen Neuro Göteborg. En fråga föreningen driver hårt är tillgängligheten i staden. Medlemmarna möts månatligen och kallar sin lokalförening Borgen, vilket inte är så långsökt.

Namnet Borgen på lokalföreningen ligger nära till hands eftersom den ståtliga 700-åriga medeltidsborgen Bohus fästning reser sig över staden uppe på en klippa på stranden av Nordre älv. En fästning som också har gett namn åt hela landskapet Bohuslän.

Inger Larsson är Borgens ordförande och Lars-Gunnar Andersson brukar också föra föreningens talan.
- Vi har möten en gång i månaden och diskuterar allt vi varit med om den senaste månaden. Flera av oss är elrullstolsanvändare men vi försöker hålla igång så gott det går ändå, säger Lars-Gunnar Andersson på sjungande göteborgska och fortsätter:

- Vi håller till i Ekumeniakyrkan och bjuder in till föreläsningar under mötena. Det kan vara sjukgymnaster eller kommunfolk.

Inspekterar tillgängligheten i ett nytt köpcenter

Det har varit en hel del byggnationer i Kungälv stad de senaste åren och i mars ska Lars-Gunnar inspektera det nya köpcentrets tillgänglighet och användarbarhet för honom i sin elrullstol.

- Tillgängligheten driver jag väldigt hårt i rådet för funktionshinder här i Kungälv. Och jag känner att förbättringar har gjorts, säger han.
Lars-Gunnar Andersson blev förlamad i underkroppen 2003 av som han beskriver ”läkarslarv” av en ortopedläkare som skulle undersöka honom. Han fick sprutor vid undersökningen och något gick helt fel, vilket ledde till förlamningsskador. Han har inte fått någon ersättning eller erkännande av skadan. Lars-Gunnar har idag personlig assistans via ett assistansbolag.

/Håkan Sjunnesson

30-årsjubileum för Borgens neuromedlemmar i Kungälv

Den mindre förening Borgen i Neuro Göteborg hade nyligen 30-års jubileum och ordförande Inger Larsson (t.v.) och Lars-Gunnar Andersson fick smörgåstårta och blommor av Madeleine Kyllerfeldt från moderföreningen I Göteborg. Foto: Kent Andersson

30-årsjubileum för Borgens neuromedlemmar i Kungälv

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!

Neuro finns i hela landet

I samband med beskedet om en neurologisk diagnos eller skada tar livet ofta en ny vändning. Massor av frågor behöver få svar och en ny livssituation kan behöva hanteras. Att då få kontakt med personer som har egna, liknande erfarenheter kan för många vara särskilt givande och utvecklande.

Hitta din förening

Neuroförbundet som podd

Möt människor som lever med, forskar om, eller berörs på andra sätt - av neurologiska diagnoser.

Lyssna på Neuropodden

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla

Vill du veta mer?

Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller nyheter från vår verksamhet och information om aktuell forskning inom neurologi.

Ja, tack!

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för tillgång till god neurologisk vård i hela Sverige.

Ge en gåva