En tallkotte. Foto.
Ett fåtal människor rör sig utomhus med halsdukarna uppdragna över sina ansikten. Någon kånkar på en bal med toalettpapper. Foto: Pixabay.

När världen ställs på ända…

, Lise Lidbäck

Sitter i mitt hemarbetsrum och tittar ut över de vajande tallkronorna. I normala fall brukar jag ha fullt i evenemangskalender vid den här tiden på året. Nu sitter jag vid min dator mest hela tiden och pratar i telefon.

Utanför min trygga lägenhet pågår ett fullskaligt krig mot en osynlig fiende. Det känns minst sagt surrealistiskt. Folktomma gator och köpcenter. Ett fåtal människor rör sig utomhus med halsdukarna uppdragna över sina ansikten. Någon kånkar på en bal med toalettpapper.   

Mina tankar är hos Neuros föreningar ute i landet som gör ovärderliga insatser med att stötta våra oroliga medlemmar och deras anhöriga. Många lever redan i en utsatt vardag och är beroende av samhällets insatser för att klara sig. Många sitter i isolering.  Det är så många frågor som behöver redas ut. Men värst av allt är ovissheten och otryggheten. I stora krissituationer som denna blommar egoismen för fullt. Butikshyllor gapar tomma och vissa människor skor sig på andras rädslor. Men även kärleken och omtanken flödar. Många som har tid och ork erbjuder sig att hjälpa sina medmänniskor med allehanda tjänster.  

Årsmöte och Zumba - digitalt

Kristider är också uppfinningsrikedomens tid. Flera av våra lokalföreningar kommer nu ha sina första helt digitala årsmöten. Först ut var lokalföreningen Östbo-Västbo som hade sitt möte i går. Grattis! Det finns också föreningar som just nu som bäst håller på att hitta lösningar för att kunna sända Zumba och Yogapass digitalt. Digitaliseringen skapar oändliga möjligheter för att livet ändå på något sätt skall kunna fortgå. Tack vare den bryts också mycket isolering för den som tvingats i karantän hemma. 

Neuros kansli är nu i princip tomt på personal. Vi har givetvis valt att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten givit om att arbeta hemifrån så mycket som möjligt. Faktum är att vi arbetar intensivt hela tiden med att bevaka vad som sker. Det har aldrig varit viktigare att stötta våra medlemmar än nu och att förmedla viktig information.  

Jag vill också skicka en extra varm hälsning till alla er som sitter isolerade hemma. Ta hand er och följ oss i våra kanaler.

Porträtt på Lise. Foto.
Lise Lidbäck, Neuros ordförande. Foto: Håkan Sjunnesson.

Historien har lärt oss att även de svåraste krig och epidemier har ett slut. Neuros gemenskap har funnits i över 60 år. Vi kommer att ta oss ur detta tillsammans! 

Lise Lidbäck,
ordförande i Neuro