Genrebild för hur en videokonferens kan se ut när medarbetarna i Neuro möts på dataskärmen från olika platser. Foto: Håkan Sjunnesson
Videokonferenstekniken fungerar enkelt med dagens konsumenttekniska produkter (vanliga hemdatorer PC och Mac. läsplattor och smartphones) i dessa Coronatider. Också Neuros förbundskansli för fika- och personalmöten, när flera kollegor måste jobba hemifrån. (Från vänster övre raden) ; Kristina Niemi, Caroline Kåhre, Anette Strandberg och Per-Jan Tjärnberg. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuro

Neuro trotsar Coronaviruset med videokonferenser för att ändå mötas

Förbundskansliet Neuro håller videokonferensmöten via vanliga datorer och rekommenderar sitt föreningsliv detsamma för att mötas och trotsa Coronaviruset. Därför höll Neuro Östbo-Västbo sitt föreningsårsmöte 2020 med tekniken.
- Jag kan verkligen rekommendera andra att också pröva, säger Emma Åverling, ordförande i föreningen.

Emma Åverling, ordförande förEmma Åverling på sin scoter. Foto: Malin Hoelstad / Neuro Neuroföreningen Östbo-Västbo i Småland, hade som vanligt kallat sina medlemmar till årsmötet 2020, som skulle hållas kvällen den 18 mars. Men genom den nuvarande Coronaviruspandemin Covid-19, som på flera sätt lamslagit Sverige, uppstod ett stort praktiskt problem;

Neuromedlemmarna ville eller kunde inte träffas fysiskt, av rädsla för att riskeras att smittas av Covid-19 eller smitta andra om man har förkylningssymtom.
Att leva med en eller flera neurologiska diagnoser innebär nämligen att man kan ha ett nedsatt immunförsvar och därmed är extra känslig för att smittas. Och om man skulle bli sjuk, råka värre ut än många andra.

Inspirerad av Neuros nya föreningsutvecklare

Emma Åverling och Milvi Gotthardsson på Neuros kansli i Jönköping hade nyligen mött Anette Strandberg, som är projektanställd av Neuro som föreningsutvecklare för Neuroföreningarna i södra Sverige sedan januari 2020. Anette har åkt runt och mött många medlemmar i Neuros föreningar, för att se hur de jobbar med sitt föreningsliv och hur de skulle kunna utveckla sitt arbete för framtiden.

Och en fin möjlighet är att nyttja internet,porträttbild Anette Strandberg föreningsutvecklare Neuro. Foto: Håkan Sjunnesson​ som är så pass väl utbyggd i vårt land nu. För att med en vanlig dator och en enkel webbkamera, inbyggd eller extern, kunna håll möten virtuellt över internet. Anette har också praktiskt visat hur det fungerar med videokonferensmöten.

- Det är viktigare än någonsin att träffas nu i dessa Coronatider, fast vi inte kan göra det fysiskt. Men då finns ju nu fina enkla verktyg för att kunna mötas digitalt över internet, säger Anette Strandberg. Det är som en före detta kollega brukade säga; ”Vi ställer inte in, utan vi ställer om”.

Vågade pröva årsmöte via videokonferens

Emma berättar att de fick idén att de, under rådande Coronavirusförhållanden, faktiskt vågade testa att hålla årsmötet via internet. Med sina vanlig datorer eller mobiltelefoner. De mejlade ut årsmötesinformationen till de medlemmar som anmält att de tänkte närvara på årsmötet.

- Vi blev inte så många men vi satt på tre olika ställen och kunde se varandra när vi pratade. De medlemmar som ville hade också informationen om att de kunde både mejla, smsa eller skicka in frågor och synpunkter via Facebook och textmeddelande-tjänsten Messenger inför och under årsmötet, säger Emma Åverling och fortsätter:

Rekommenderar men ser stort utbildningsbehov

- Jag tycker att det fungerade riktigt bra faktiskt och det känns mycket bättre än att bara sitta med på telefon när man också kan se varandra.

- Det här är absolut en bra möjlighet att använda vid fler föreningsmöten framöver, inte minst för medlemmar som har svårt att förflytta sig men som ändå kan vara med hemifrån.

- Jag kan varmt rekommendera andra föreningar att våga pröva detta. Men det finns också stora utbildningsbehov, som jag hoppas att förbundskansliet för Neuro kommer att hjälpa till med framöver, säger Emma Åverling och fortsätter:

- Inte minst gäller det de medlemmar som har svårt att ta till sig ny teknik av sjukdomsskäl och kognitiva svårigheter. Hur ska vi få dem med på detta i framtiden? frågar sig Emma Åverling, ordförande i Neuro Östbo-Västbo.

Håkan Sjunnesson / Neuro

 

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson