Lise Lidbäck porträttbild allvarlig
"Vi har kontakt med medlemmar och närstående som har känt sig tvingade att begära tjänstledigt utan lön, eller ta sms-lån för att kunna isolera sig och skydda sig mot smitta och inte bidra till smittspridning. Situationen måste därför få en skyndsam lösning". Det säger Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro med adress till socialministern. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuro

Neuro kräver snabbt regeringsbesked om smittskyddspenning till riskgrupper

Nu kräver Neuros ordförande Lise Lidbäck snabbt svar från regeringen genom socialminister Lena Hallengren. Det handlar om när särskild smittskyddspenning kan sökas för utbetalning till personerna i de utpekade riskgrupperna, som skulle drabbas extra hårt av att smittas av coronaviruset enligt Socialstyrelsen.

"Bästa Lena Hallengren!

Den 14 april fick Socialstyrelsen i uppdrag att identifiera de riskgrupper som behöver få ett särskilt skydd för att inte smittas av covid-19. Dessa grupper skulle ges möjlighet att kunna ansöka om särskild smittskyddspenning.  I de identifierade riskgrupperna ingår flera av våra medlemmars neurologiska diagnoser där konsekvenserna kan bli mycket allvarliga för den som drabbas av smitta.

Nu har det gått en vecka sedan Socialstyrelsen överlämnade sin rapport till er och vi har inte fått något besked. Hur ser regeringens tidsplan ut? När kan riskgrupperna få besked om ersättning för att skydda sig mot covid-19?

Regeringen måste skyndsamt bereda möjligheterna för de identifierade riskgrupperna att få ersättning. Konsekvenserna av den snabba smittspridningen är allmänt känd och vi har kontakt med medlemmar och närstående som har känt sig tvingade att begära tjänstledigt utan lön, eller ta sms-lån för att kunna isolera sig och skydda sig mot smitta och inte bidra till smittspridning. Vi har anledning att tro att även personer som tillhör andra riskgrupper har haft anledning att göra detsamma. 

Situationen måste därför  få en skyndsam lösning och vi hoppas på snabb återkoppling så att vi i vår tur kan ge information till våra oroliga medlemmar."


Med vänliga hälsningar
Lise Lidbäck
Förbundsordförande Neuro

 

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Vill du veta mer?

Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller nyheter från vår verksamhet och information om aktuell forskning inom neurologi.

Ja, tack!