Benny Johansson utomhus. Foto.
I dag kan Benny Johansson fortfarande gå och handla men några längre sträckor kan han inte ta sig och han hoppas därför på ytterligare fyra veckor på klimatrehab. Foto: Privat.

Efter klimatresan kunde han gå igen

, Alfred Skogberg

Benny Johansson är 59 år och bor i Ed på västkusten. År 2008 diagnostiserades han med MS. En sjukdom som gjort att han nästan inte kunnat gå. Men efter klimatresor har han kunnat bestiga berg.

Monster race-bilar har varit en av Benny Johanssons passioner. Under en tid hade han en sådan bil. Men så blev han sjuk.

- När jag låg på sjukhuset ringde en vän som köpte den. Så den lever kvar, säger Benny Johansson.

Ursprungligen kommer Benny Johansson från Munkedal utanför Uddevalla. I dag bor har i Ed i Dalsland med sin fru. Tillsammans har de två barn och sex barnbarn.

Ljummet i skorna

Före midsommar år 2008 arbetade han i en gummiverkstad och upplevde att det blev som ljummet i skorna. Snart fick han akut ta sig till sjukhus och han hörde läkarna tala om en tumör. Men det var inte det han drabbats av, utan MS.

Några skov har han haft. Han har blivit hjärntrött och under en period tappade han synen. Då lades han in med kortisondropp. Skoven har slutat komma sedan några år tillbaka. Idag har han en sekundär progressiv MS.

Klimatrehabilitering på Teneriffa

För snart tio år sedan hörde han talas om att man kunde åka på klimatresa till Vintersol på Teneriffa. Tydligen kunde det hjälpa, fick han höra.

- Jag trodde först inte på det men jag gav det en chans.

År 2014 åkte han för första gången. När taxin kom kunde han knappt ta sig till bilen. Hans gång var så påverkad. På Teneriffa fick han ett individuellt träningsprogram. Värmen var behagligt perfekt och han tränade en hel del i bassäng. Han hade med sig en mini-scooter för att ta sig fram och en gång när han och vänner skulle fika ställde han den och försökte gå. Och det gick. Snart kunde han gå i flera kilometer.

- Vi var ute på kvällar och gick på stenar. Efter fyra underbara veckor kom jag hem och då kunde jag gå runt hela sjön. En sträcka som är cirka fem kilometer. Och jag kunde gå runt den med barnbarnen. Det var fantastiskt.

Träning varje dag

Ytterligare en gång, år 2016, har han varit på Vintersol. Han tränade varje dag och gärna i bassängen. Under en tid hade han suttit och tittat på berget los Christianos, som låg en bit bort. Och så bestämde han sig för att testa om han kunde gå uppför det.

- Vi gick från hotellet till berget och det var en bra bit med brant stigning. Vi gick hela dagen. Och det blev till slut att vi gått en mil.

Gradvis sämre igen

Men effekten av träningen sitter inte i hur länge som helst. Efter ungefär ett år blir det gradvis sämre. I dag kan Benny Johansson fortfarande gå och handla men några längre sträckor kan han inte ta sig och han hoppas därför på ytterligare fyra veckor på klimatrehab.

- Jag har dåliga veckor då jag inte vill gå ut. Man dalar i styrka och det är inte roligt, säger Benny Johansson.

Dessvärre verkar det som att Västra Götalandsregionen inte har ett upphandlat avtal med Vintersol. Så just nu ser det inte ut som att Benny Johansson får åka på klimatrehab. Något som gör honom besviken.

- Jag kommer inte att bli bättre som det ser ut nu, säger Benny Johansson.