Mattias framför en glasvägg. Foto.

Jag hoppas att fler får upp ögonen för olika neurologiska sjukdomar

, Alfred Skogberg

År 2017 diagnostiserades Mattias Lärk med MS. Något som kom som en chock för honom. I dag är han aktiv i Neuroförbundets Göteborgsstyrelse.

- Jag har fått så mycket från Neuroförbundet. Nu känns det fint att kunna ge tillbaka, säger Mattias Lärk.

Berätta om dig själv! Vem är du?
- Jag heter Mattias Lärk, bor i Göteborg och har två döttrar. År 2017 fick jag min diagnos MS och därefter gick jag med i Neuroförbundet. Jag arbetar i dag inom kriminalvården, gillar att laga mat och att promenera vid havet. Jag håller också på med olika slags träning och engagerar mig ideellt i Neuroförbundet.

Berätta om din diagnos, hur har den påverkat dig?
- Min MS påverkar mig på så sätt att jag ibland behöver stanna upp så jag inte stressar för mycket. Jag har fått bra mediciner som har fungerat så jag lever ett i stort sätt normalt liv. Men jag kan bli hjärntrött efter en dag med mycket aktiviteter.

Hur var det att få diagnosen?
- Det var en chock. Jag hade fått varningstecken i form av att jag förlorade synen på ena ögat. I början visste jag inte hur jag skulle förhålla mig till min MS. Skulle jag kunna köra bil? Hur sjuk skulle jag bli? Jag försökte att inte googla eller söka egen information eftersom det är så individuellt hur MS påverkar. Jag är ändå tacksam för att jag snabbt fick svar. Många kan få vänta i månader.

Hur viktigt är det att allmänheten har kunskap?
- Det är viktigt för alla att känna till åtminstone en del om neurologi. För då kan du få mer förståelse om du hör om någon som har en diagnos. Och du kan förstå mer om vad man kan gå igenom.

 

Mattias med sin dotter i köket. Foto.