En hand som håller i en mobiltelefon och chattar med en robot som syns i bakgrunden. Illustration.
Bättre än en riktig läkare?!? Foto: Pixabay.

Chat GPT mer empatisk än läkare enligt studie

AI-verktyget Chat GPT har inte bara större precision när det kommer till patientfrågor – chattboten uppfattas dessutom som nästan tio gånger mer empatisk än riktiga läkare, enligt en ny studie som är publicerad i tidskriften Jama International Medicine.

I studien har man tagit 195 slumpmässigt utvalda patientfrågor som postats på medieplattformen Reddits forum, för att sedan låta dem besvaras skriftligt av läkare samt den omskrivna AI-chattboten Chat GPT.

När sjukvårdspersonal studerat svaren utifrån kvalitet på informationen samt empati i bemötandet, visade det sig att man föredrog chattbotens svar framför läkarnas i 78,6 procent av de 585 utvärderingarna. Dessutom visade sig chattbotten överlägsen i bemötande – med hela 9,8 gånger högre resultat i empati.

Chat GPT hade också mer att säga. Medellängden på läkarsvaren var 52 ord, medan chattboten nådde ett genomsnitt på 211 ord. Det är dock viktigt att tänka på att alla svar från Chat GBT inte är att lita på så vid medicinska frågor bör man rådfråga sina läkare.