Ett trumset. Foto.
Med hjälp av musikinstrument som trummor och cymbaler i olika formationer stimuleras olika rörelser av kroppen. Foto: Pixabay.

Musikterapi kan hjälpa personer med långvarig smärta

I Sörmland erbjuds musikterapi som behandling för personer med långvarig smärta. I ett forskningsprojekt på Mälardalens universitet, MDU, undersöker man nu vad den så kallade FMT-metoden har för effekter på målgruppen.

I FMT-metoden, funktionsinriktad musikterapi, kombineras musikupplevelser och rörelse med syfte att leda till välbefinnande och återhämtning. I behandlingen gör en terapeut en bedömning om vilka grundfunktioner deltagaren behöver utveckla, och med hjälp av musikinstrument som trummor och cymbaler i olika formationer stimuleras sedan olika rörelser av kroppen. 

I ett forskningsprojekt vill forskarna nu undersöka om det går att finna vetenskapliga bevis för att FMT-metoden kan fungera. 

Bakgrunden till projektet är en pilotstudie som tidigare visat att FMT-metoden bidragit till återhämtning för personer som drabbats av stroke och Parkinsons sjukdom.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet