Ett glas med vatten som skvimpar ut. Foto.
På kvällar, helger och lov är Pontus – som inte ens klarar av att fylla ett glas med vatten – helt utlämnad. Endast en timme varje dag när han är ”ledig” får han hjälp av hemtjänsten med saker som matlagning och duschning. Foto: Pixabay.

Paralympics 2024 - inte utan assistansen

Pontus Stålfors har en dröm – att vara med på Paralympics 2024. Den drömmen riskerar nu att krossas efter att Uppsala kommun tagit ifrån honom hans personliga assistans.

– Mitt hjärta gick i miljoner bitar, säger 24-åringen, i en intervju i Expressen.

På elitidrottsutbildningen vid Bosön utanför Stockholm studerar många av de som utgör Sveriges framtida idrottshopp. Som en dag förhoppningsvis ska ta medaljer, och sätta rekord inför en jublande publik och mängder av tv-tittare.

En av eleverna skiljer sig från de andra – Pontus Stålfors. Han har inga som helst problem att hänga med i undervisningen, men oftast gör hans kropp något annat än vad Pontus anser att den ska göra. Pontus har cerebral pares (CP) sedan födseln.

Tagit SM-medaljer

Ytterligare en sak som sannolikt gör honom annorlunda jämfört med många i hans klass är att Pontus redan har börjat plocka medaljer. Senast, i somras, blev det SM-brons på både 100 och 200 meter.

Men nu är Pontus satsning mot Paralympics i Paris 2024 allvarligt hotad eftersom han nekats personlig assistans.