Bokomslag med en läkarfigur gjord i lera. Illustration.
Efter läsningen är man inspirerad av författarens entusiasm inför forskningen, neurologin och livet. Boken väcker tankar om vad det innebär att vara läkare och om sjukvårdens utveckling. Illustration: ekstromgaray.se

En neurologiprofessors memoarer

Underhållande och tankeväckande läkarmemoar. Författaren Sten-Magnus Aquilonius tillhör en gyllene generation i svensk medicinhistoria. Forskning och klinik samspelade väl och svensk neurovetenskap låg i internationell framkant. Boken är en guldgruva för den med intresse för persongalleriet i svensk neurologi och viktig som dokumentation av specialitetens historia.

Barndomen inleder berättelsen. Kriget och Per-Albin Hansson finns i kulissen. Skolminnen skildras i varm ton, men flera episoder skulle nog både skolinspektion och lärarförbund se allvarligt på i dag. Studietiden vid Karolinska institutet följs av nedslag i livet som läkare. Via underläkarvikariat och allt säkrare förordnanden nås slutligen professur och klinikchefskap.

Sten-Magnus Aquilonius »Längs drömstigen – en neurologiprofessors upplevelser och funderingar« är en läsvärd läkarmemoar, särskilt för den som är intresserad av neurologi.

Antalet forskningsprojekt Sten-Magnus Aquilonius drivit, inte sällan ända till innovativ behandling, förbluffar. Huntingtons och Parkinsons sjukdomar, ALS och dystoni är några områden.

 

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet