Porträttbild på Lise Lidbäck. Foto.
Lise Lidbäck: Förtvivlan och irritation minskar hos användare som får möjlighet till bättre kommunikation. Hur länge ska våra medlemmar behöva vänta? Foto: Alfred Skogberg.

”Förskrivare behöver mer utbildning om kommunikationshjälpmedel”

Det behövs även fortbildning om kommunikationshjälpmedel bland yrkesverksamma logopeder och arbetsterapeuter, skriver Magnus Andén, Riksföreningen JAG, och Lise Lidbäck, Neuro, i en debattartikel i Dagens Medicin.

Kommunikationshjälpmedel kan hjälpa dig om du har svårt att tala eller uttrycka dig. Vi vet att möjligheten att göra sig förstådd och kunna berätta om hur man mår eller vad man vill är helt avgörande för medlemmar både i Neuro och i Riksföreningen JAG. Möjligheten att kommunicera skapar delaktighet och självständighet.

Verkligheten är en annan. Socialstyrelsen skriver visserligen att hjälpmedel kan förbättra livskvaliteten för personer med funktionsnedsättning och är en viktig del i habilitering och rehabilitering, som ett stöd för att vardagslivet ska fungera. Men myndigheten tycks helt sakna vetskap om dagens alltför restriktiva och ojämlika försörjning av högteknologiska kommunikationshjälpmedel, eller om den IQ-diskriminering som sker vid förskrivning.