Vad vi gör - vårt arbete
Neuro är en ideell och oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge våra medlemmar och andra intresserade information, stöd och framtidstro.
Det gör vi genom att:
- påverka våra beslutsfattare till förbättrade sociala och medicinska insatser samt förbättrade möjligheter till neurologisk rehabilitering.
- bidra till ökad kunskapsspridning bland beslutsfattare och allmänhet om neurologiska diagnoser och livsvillkor för personer som lever med neurologiska sjukdomar eller skador.
- skapa ökad förståelse för personer med neurologiska sjukdomstillstånd eller skador och genom opinionsbildning verka för bättre livsvillkor för våra medlemmar.
- främja utvecklingsarbete och forskning i syfte att förbättra livssituationen.
- genomföra insamlingskampanjer som synliggör vår verksamhet och ger ekonomiska bidrag till såväl verksamheten som forskning.
- åstadkomma och upprätthålla kontakter med organisationer - inom och utom landet vilka arbetar i liknande syften.
Innehållsansvarig: Torborg Wärn
Ingen vill ta ansvar för uteblivet coronastöd för anhöriga
Tidningen Arbetet granskar: Rädslan för att smitta dottern gjorde att Anders Forsman sade upp sig. Han hade hoppats på att få ekonomiskt stöd från staten. Men regeringen begränsade kraftigt vilka anhöriga som får rätt till pengar. Nu vill ingen ta ansvar för hur beslutet gick till.
Omställning till god och nära vård kräver omfattande förändringsarbete
Utredningen om en god och nära vård är väl genomförd och ger en rad kloka förslag. ”Det är goda ambitioner att skapa incitament för ett hälsofrämjande förhållningssätt i vården och att lyfta personcentrerad vård”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige (där Neuro ingår).
”Sämre rehabilitering för sju av tio under pandemin”
Bakom varje prioritering finns patienter vars behov anses akuta men där bristen på rehabilitering får stora konsekvenser, skriver Fysioterapeuternas ordförande i debattartikel.
Personer i riskgrupper får vänta på stöd
Personer i riskgrupper som tvingats vara hemma från jobbet sedan coronapandemin bröt ut i mars, kommer få vänta till oktober på ersättning från Försäkringskassan.
SR Ekot: Riskgrupper får vänta på pengar till oktober
Det kommer dröja minst till början av oktober innan de flesta i riskgrupper för covid-19 får den ersättning de har rätt till, enligt Försäkringskassan. Det kan få svåra konsekvenser för de som drabbas.
Beslut om smittskyddspenningen!
Besluten är nu klara gällande förebyggande sjukpenning för personer som tillhör riskgrupp och för smittbärarpenning för vissa närstående i syfte att skydda personer som tillhör en riskgrupp för covid-19. Neuros ordförande Lise Lidbäck gör uttalande om beslutet, först en summering.
Regeringsförslag om smittbärarpenning svarar inte mot riksdagsuppdrag
Regeringens nya förslag om smittbärarpenning svarar inte upp mot riksdagens uppdrag i frågan. Det är oacceptabelt hävdar Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck, som ställer sig bakom Funktionsrätt Sveriges remissvar. Det handlar bland annat om vem som är närstående till personer i riskgrupper.
Ordförande: ”Våra medlemmar har kommit ordentligt i kläm”
Endast en av fem som svarade i Neuros senaste medlemsundersökning har i nuläget en individuell rehabiliteringsplan. Förbundsordförande Lise Lidbäck beskriver hur många patienter i praktiken ”kastas ut i tomma intet”. Samtidigt ser organisationen med stor bävan på undanträngningseffekterna i pandemin
Lise Lidbäck i podd om arbetsförmåga vid funktionsnedsättning
”En funktionsnedsättning är inte samma sak som att man saknar arbetsförmåga” säger Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro i podden Synapsen.
Få svar på dina frågor om covid-19 och neurologisk sjukdom
Inspelad föreläsning med Charlotte Dahle, neurolog och immunolog. Socialstyrelsen bedömer att personer med vissa neurologiska och neuromuskulära sjukdomar löper risk för ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i coronavirus/covid-19.