En folksamling. Foto.
– Det är märkligt att abrupt avbryta en ersättning som skall vara till för att grupper, där man inte kan jobba hemifrån, busschaufförer, undersköterskor också ska kunna få stanna hemma, säger Vänsterpartiets talesperson. Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro.

Flera partier kräver förlängt stöd till riskgrupper

Idag lyfter V, KD, L och SD behovet av förlängning av smittskyddsersättningen. Neuro ser detta som direkt nödvändigt. Det är inte rimligt att människor med underliggande sjukdomar skall tvingas söka nya yrken under pågående pandemi, alternativt skuldsätta sig för att klara tillvaron.

Flera riksdagspartier kräver nu ytterligare en förlängning av den tillfälliga ersättning som finns för personer i riskgrupper, som hotas att bli allvarligt sjuka om de smittas av Covid-19, och som inte kan arbeta hemifrån.

Stödet upphör vid årsskiftet, men måste finnas kvar tills Sverige kan erbjuda ett vaccin anser Kristdemokraterna.

Det var i somras som möjligheten till ersättning öppnades för personer som riskerar att bli svårt sjuka om de drabbas av covid-19. Exempelvis fick kroniskt lungsjuka, vissa cancersjuka och personer som genomgått transplantationer, möjlighet till 90 dagars ersättning om de inte kan jobba hemifrån.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har utlovat att ersättningen ska förlängas till 180 dagar.