Porträtt på Lise
Lise Lidbäck, ordförande Neuro. Foto: Håkan Sjunnesson

Neuro om regeringens LSS-promemoria

, Lise Lidbäck

Uttalande från Neuro angående regeringens LSS-promemoria.

Idag har Regeringen lagt förslag på ändringar i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Förslagen innebär att behov av hjälp med andning och sondmatning ska utgöra sådana grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans.

Vi välkomnar givetvis förslaget som är ett steg i rätt riktning, samtidigt som vi också vill understryka att det är av stor vikt att LSS-lagstiftningen med dess insatser inte skall betraktas som enbart en vårdreform. LSS-lagstiftningen är mycket större än så, och det går inte att nog betona vikten av att även medborgare som lever med svåra funktionsnedsättningar skall ha rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhället, vilket också är LSS-lagstiftningens ursprungliga intentioner. Lagstiftningen behöver förändras och moderniseras och skall gälla hela livet, utan diskriminerande åldersgränser.

Vi kommer att fortsätta att bevaka utvecklingen och arbeta tillsammans med övriga funktionshinderrörelsen för en återställd och förbättrad LSS-lagstiftning var syfte skall vara den frihet och egenmakt som alla medborgare förtjänar.

Enligt plan kommer en proposition till riksdagen i vår och att lagen beräknas att träda i kraft 1 juli.

 

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!

Prenumerera på Neuroförbundets nyhetsbrev

Anmäl dig här

Genom att anmäla mig till Neuroförbundets nyhetsbrev godkänner jag att mina uppgifter behandlas i enlighet med GDPR och Neuroförbundets integritetspolicy (neuro.se/integritet)

Var god ange en giltig e-postadress

Prenumerera