Hjälpmedelsdagen: Med rätt hjälpmedel kan funktionsnedsättningar minska radikalt

Idag den 23 september uppmärksammas hjälpmedelsdagen. Och från den stora hjälpmedelsmässan Leva och fungera 2019 i Göteborg tidigare, rapporterade Neuro om några av de senaste innovationerna och nyheterna. Hör Neuropoddens webbradioreportage med flera kändisar på plats!

(För att lyssna: Klicka på svarta pilen här ovan och slå på högtalaren och höj volymen!)

Det brukar heta att "med rätt hjälpmedel har en funktionsvarierad person ingen funktionsnedsättning i vardagslivet". Hjälpmedel är för många en förutsättning för att livet ska fungera och man ska kunna vara delaktig som alla andra, trots någon form av funktionsnedsättning.

Och utvecklingen inom olika hjälpmedelsområden har onekligen gått väldigt fort och många nya finurliga produkter har tagits fram. Det syntes inte minst på den senaste hjälpmedelsmässan "Leva och fungera" som hålls vartannat år på Svenska mässan i Göteborg. Det här är ett webbradioreportage i förbundets Neuros podcast Neuropodden. (Klicka bara på svarta pilen ovan och sätt på högtalaren!)

Flera funktionsvariations-kändisar intervjuade

Leva och Fungera kallas den stora nordiska hjälpmedelsmässa som hålls vartannat år på Svenska mässan i Göteborg. Mässan 2019 gav många nytt hopp om enklare vardagsliv, tack vare en rad olika innovativa hjälpmedel för den som har olika funktionsvariationer. Medverkar i detta webbradioreportage gör bland andra Göteborgs kommunalråd David Lega, parahockeylandslagets Peter Ojala och Marit Sundin från SVT-produktionen Vinnarskallar.

Ett dilemma är att många av dessa nya tekniska hjälpmedel inte blir verklighet ute på de regionala hjälpmedelscentralerna. Eller rättare sagt, en del av de kan bli det, men de ska först testas och godkännas mot aktuella standards för att kunna bli förskrivningsbara. Och den processen är noggrann och tar tid.

De två stora hjälpmedelsmässorna i Sverige; "Leva och fungera" och "Hjultorget" brukar alternera så att de hålls vartannat år. Så i år hölls Leva och fungera på Svenska mässan i Göteborg och under senvåren 2020 hålls Hjultorget på Kistamässan i Kista norr om Stockholm.

Detta är ett podcastreportage av Håkan Sjunnesson/Neuro för Neuropodden. För att lyssna på denna podcast klicka bara på länken här:

Neuropodden finns på öppna podcast-plattformar som Itunes och Spotify och där kan man enkelt lyssna på en rad olika webbradioreportage i de drygt 60 avsnitten som hittills producerats, om att leva med en neurologisk diagnos och om neurologisk forskning (sept 2019).

För mer information och medlemskap i förbundet Neuro som organiserar personer med olika neurologiska diagnoser och deras närstående; www.neuro.se

 

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Bli medlem idag!

Rådgivning & stöd, gemenskap och opinionsbildning. För 32 kronor i månaden.

Jag vill gå med idag!

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla