Alla nyheter

2025-02-11

Krisberedskap för alla

I veckan kom en ny rapport från Myndigheten för delaktighet som visar i vilken utsträckning kommuner säkerställer att personer med funktionsnedsättning får nödvändig hjälp och stöd vid en kris- eller krigssituation.

Läs mer
2025-02-07

Remissvar - uppdaterat högkostnadsskydd för läkemedel

Regeringen föreslår att patienter ska betala en högre egenavgift för läkemedel innan högkostnadsskyddet träder i kraft. Kostnadstaket för högkostnadsskyddet ska enligt förslaget höjas, från 2 900 kronor till 3 800 kronor baserat på 2025 års prisbasbelopp. Totalt handlar det om 900 kronor mer varje tolvmånadersperiod

Läs mer
2025-01-29

Unga som missbrukar lustgas riskerar att drabbas av polyneuropati

Polyneuropati är en sjukdom där flera nerver i kroppen påverkas. Den drabbar främst äldre – men yngre som missbrukar lustgas är också i farozonen. – Man riskerar att få en polyneuropati som går ganska snabbt, säger läkare och specialist i allmänmedicin Marcus Olausson i en intervju i Nyhetsmorgon på tv4.

Läs mer
2025-01-29

Glada besked från regeringen

Det är med riktigt stor glädje som vi mottar beskedet om att Regeringen har givit Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram förslag till en nationell strategi och handlingsplan för en effektiv och jämlik rehabilitering, habilitering och hjälpmedel!

Läs mer
2025-01-10

Hallå där - forskaren Intissar Anan

Intissar Anan, professor vid Umeå universitet, har mottagit 500 000 kronor från Neuroförbundet för sin forskning om Transtyretinamyloidos (ATTR) eller Skelleftesjukan.

Läs mer
2025-01-10

Namninsamling mot ett försämrat högkostnadsskyddet för läkemedel

Regeringen föreslår en kraftig försämring av högkostnadsskyddet för läkemedel, vilket skulle drabba kroniskt sjuka och människor med funktionsnedsättning som redan har det tufft ekonomiskt. Förslaget måste stoppas.

Läs mer
2025-01-07

Hur länge ska man behandla med immunologiska läkemedel vid MS?

Anders Svenningsson, professor i neurologi, Neurologiska kliniken, Danderyds Sjukhus, Stockholm svarar på frågan som han ofta får av patienter. Hur länge ska man behandla med immunologiska läkemedel vid MS?

Läs mer
2025-01-04

Rätten till ideellt arbete är inte självklar för alla

Den grundlagsskyddade rätten till ideellt arbete och politiskt engagemang är inte självklar för den som har sjukersättning, det skriver Neuroförbundet tillsammans med flera andra i en debattartikel i Göteborgs-Posten idag.

Läs mer
2024-12-18

Remissvar på en nationell strategi inom området sällsynta hälsotillstånd

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell strategi inom området sällsynta hälsotillstånd för att utveckla och samordna arbete inom området. Neuroförbundet har inkommit med våra inspel.

Läs mer
2024-12-08

Bidra med ditt engagemang inför förbundskongressen

I samband med förbundskongressen 2025 har du möjligheten att påverka förbundets framtida riktning och arbete. Här är några sätt du kan bidra.

Läs mer
2024-12-08

Så jobbar Neuroförbundet för neurologisk hälsa

Neuroförbundets bidrag till forskning samt vårt påverkansarbete anses vara centralt för vårt arbete, enligt förbundets senaste medlemsundersökning, som runt 3 000 medlemmar besvarat.

Läs mer
2024-12-08

Hallå där - forskaren Brynhildur Hafsteinsdóttir,

Brynhildur Hafsteinsdóttir, doktorand vid sektionen för klinisk neurovetenskap vid Göteborgs universitet, har mottagit 800 000 kronor från Neuroförbundet för sin forskning om polyneuropati.

Läs mer
2024-12-05

Brister i styrningen av funktionshinderspolitiken

En ny granskningsrapport från Riksrevisionen visar att på stora skillnader mellan de nio myndigheter som har ett särskilt sektorsansvar inom funktionshinderspolitiken, delvis på grund av otydlig styrning av funktionshinderspolitiken.

Läs mer
2024-12-03

Funktionsrätten ingen svensk stolthet längre

Med anledning av Internationella funktionsrättsdagen skriver Neuroförbundet med flera en debattartikel där vi lyfter fram viktiga brister i Sveriges funktionshinderspolitik och uppmanar till åtgärder.

Läs mer
2024-12-01

Valberedningens arbete startar

Inför kongressen 2025 är det Neuroförbundets valberedning som ansvarar för att hitta och föreslå kandidater som kan leda förbundet i enlighet med förbundets ändamål. Peder Westerberg, sammankallande i valberedningen berättar.

Läs mer