Vad vi gör - vårt arbete
Neuro är en ideell och oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge våra medlemmar och andra intresserade information, stöd och framtidstro.
Det gör vi genom att:
- påverka våra beslutsfattare till förbättrade sociala och medicinska insatser samt förbättrade möjligheter till neurologisk rehabilitering.
- bidra till ökad kunskapsspridning bland beslutsfattare och allmänhet om neurologiska diagnoser och livsvillkor för personer som lever med neurologiska sjukdomar eller skador.
- skapa ökad förståelse för personer med neurologiska sjukdomstillstånd eller skador och genom opinionsbildning verka för bättre livsvillkor för våra medlemmar.
- främja utvecklingsarbete och forskning i syfte att förbättra livssituationen.
- genomföra insamlingskampanjer som synliggör vår verksamhet och ger ekonomiska bidrag till såväl verksamheten som forskning.
- åstadkomma och upprätthålla kontakter med organisationer - inom och utom landet vilka arbetar i liknande syften.
Innehållsansvarig: Kristina Niemi
Information om rättigheter - Östergötland
Vilka lagar har jag nytta av om jag eller en familjemedlem lever med neurologisk funktionsnedsättning? Hur ansöker jag? Om jag inte är nöjd med ett beslut, vad gör jag?
Kent i både DN och Reflex om hantering av sin smärta och inkontinens
Neuromedlemmen Kent Revedal lever med både inkontinens och långvarig neuropatisk smärta sedan olyckan 2010. Han har lärt sig att hantera sina utmaningar och vill energiskt hjälpa andra. Han porträtteras nu i både Reflex Magasin och Dagens Nyheter och Neurofonden bidrar till forskning om smärtorsak.
Regeringen bör tillsätta en kommission för hjälpmedel
Det är hög tid att regeringen tar ansvar för en nationell reglering av svensk hjälpmedelsförsörjning, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med ordföranden för 19 andra patientorganisationer på Dagens Medicin debatt.
Osynliga symtomen inkontinens och smärta i nya Reflex Magasin nr 4-19
Många av medlemmarna i Neuro och även andra som lever med någon eller några neurologiska diagnoser, har också besvärliga osynliga symtom. Inkontinens är ett sådant liksom olika former av långvarig smärta. Detta handlar Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 4 2019 om, som nu är hos läsarna.
Funktionshinderdagen 2019: Neuro med på tyst manifestation i Kalmar
Medlemmar i Neuro fanns med bland de 20-talet demonstranter som samlades på Larmtorget i Kalmar på Internationella Funktionshinderdagen den 3 december. – Lagstiftningen var kärleksfull och omhändertagande när den stiftades. Nu har den blivit hård och fyrkantig, säger Marie Torstensson i Neuro.
Sammanfattning ur rapporten ”Respekt för rättigheter?”
Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har gällt i drygt tio år i Sverige. Under 2019 har flera ideella organisationer, däribland Neuro, gått samman för att undersöka hur Sverige lever upp till alla konventionens artiklar.
Neuroordförande: Alla måste kunna ta del av E-hälsan via nätet
Så är det inteNeuros ordförande Lise Lidbäck medverkade på en seminariedag om morgondagens digitala vårdmöjligheter, arrangerad av Vårdanalys. - Alla, oavsett funktionsförmåga, måste kunna ta del av de möjligheter som de digitala tjänsterna via Internet kan innebära. idag visar våra Neurorapporter.
Digitaliseringsministern: Vi driver på för allas webbvårdsmöjlighet
-Vi på infrastrukturdepartementet arbetar intensivt med att driva på utvecklingen för att de digitala vårdkontakterna ska fungera. Och dessutom för att man ska kunna använda de digitala vårdtjänsterna fast man har olika funktionshinder. Det hävdade digitaliseringsminister Anders Ygeman.
Regeringen sviker återigen personer med funktionsnedsättningar
Funktionsrättsperspektivet saknas genomgående i regeringens politik. Risken för fattigdom för den som lever med funktionsnedsättning ökar snabbast i Sverige jämfört med alla andra länder i Europa. Regeringen Löfven har mycket att stå till svars för när man nu ändrar i lagen och utelämnar personer
Neuros medverkan för bättre samverkan
I förra veckan bjöd myndigheterna som ingår i Rådet för styrning med kunskap in till en utbildningsdag för myndigheter och patient- och brukarorganisationer för att skapa bättre samverkan och dialog sinsemellan.