E-colibakterier
– Tarmproblem och avvikande bakteriesammansättning kan man se redan innan sjukdomen ger neurologiska symtom. Det finns till och med indikationer på att hela sjukdomen kan få sin början i tarmen, säger Filip Scheperjans. Foto: Pixabay

Tarmens koppling till hjärnan intresserar ung forskare inom neurologi

Samspelet mellan hjärna och tarmbakterier är ett hett tema på flera håll i världen just nu. I Finland har neurologen Filip Scheperjans upptäckt samband som på sikt kan hjälpa patienter med Parkinsons sjukdom.

Åtta av tio personer med Parkinsons sjukdom lider nämligen av tarmproblem. Hos var fjärde av dem är bakteriesammansättningen i tarmen helt annorlunda än hos friska personer.

Filip Scheperjans, som i Finland utsetts till årets unga forskare i neurologi, arbetar på Neurocentrum vid Helsingfors universitetssjukhus och säger att han vid sidan av neurologi alltid varit intresserad av infektionssjukdomar och mikrober.

– När jag råkade läsa om nya sätt för att undersöka tarmbakterier vaknade tanken på att använda metoderna för att studera Parkinson-patienternas tarmproblem, säger han till hbl.fi.