Tre fantasifulla figurer skapade i lera. Foto.
Hur ser din smärta ut? Några av smärtpatienterna har fått skapa en bild av sin smärta i lera. Foto: Jessica Hansson.

Smärtrehab får patienter att aktivera sig igen

, Jessica Hansson

Att leva med långvarig smärta kan påverka hela livet. Smärtan är en individuell känsla som skiljer sig åt från person till person, men som ofta leder till social isolering, depression och långa sjukskrivningar. På rehabiliteringsmedicin i Lund arbetar arbetsterapeuterna aktivt med att försöka få sina patienter att återigen aktivera sig trots att de har ont.

Neuro åker ner till Lund för att träffa den legitimerade arbetsterapeuten Annicka Asking som i sex år arbetat på rehabiliteringsmedicin vid universitetssjukhuset i Lund. Kliniken ligger uppe på tredje våningen och består av en lång gulmålad korridor med flera olika rum. Här tas patienter emot från hela region Skåne som lider av långvarig smärta. Syftet är att hjälpa patienterna att aktivera sig igen i sin vardag trots att de lider av smärta.

- Smärtan är en upplevelse som är individuell för respektive patient då alla har ont på olika ställen. För alla typer av diagnoser som innebär en långvarig smärta så finns det hjälpmedel och stöd, vilket vi på rehab kan hjälpa till med, berättar Annicka Asking.

Olika diagnoser

Flera av patienterna som söker sig till rehabiliteringskliniken är diagnostiserade med polyneuropati. En sjukdom om sätter sig i flera av kroppens nerver vilket gör att patienten får stickningar och domningar i händer och fötter. Det är dock inte bara polyneuropatipatienter utan arbetsterapeuterna i Lund tar emot alla möjliga typer av diagnoser, som till exempel MS, med den gemensamma faktorn är att de har ont i sin vardag.

- Många som lider av långvarig smärta tenderar att skära bort aktiviteter de tycker om eftersom det har ont i kroppen. Det kan handla om träning, läsning eller enkla saker så som att ta en promenad med familjen. Till sist kan patienten börja dra ner på sitt arbete vilket gör att de endast har smärtan kvar som fyller upp hela vardagen.

Intensivkurs i rehabilitering

Annika visar in oss till ett av rummen i den långa korridoren. Här inne arbetar patienterna tillsammans med arbetsterapeuterna och deltar i olika aktiviteter. Majoriteten av de patienter som kommer till kliniken är i arbetsför ålder mellan 30-50 år. De går en intensivkurs under sex veckor där arbetsterapin hjälper patienten fysiskt och mentalt att lättare kunna leva ett någorlunda vanligt liv.

- Varje träff har ett tema men vi försöker alltid kartlägga innan vad respektive patienten tycker är svårt, även om de träffas i en grupp av åtta personer vid varje träff. Under arbetsterapin får man göra lite olika saker där mycket handlar om kreativitet och reflektion. Det kan vara allt från att testa keramik till att laga mat.

Patientens synsätt i fokus

Annicka berättar att arbetsterapin till stor del handlar om att patienten ska få ett annat synsätt på sin smärta och mer reflektera över vad de faktiskt skulle vilja göra, trots att de har ont. Att hitta på okända aktiviteter där det inte är några krav kan vara svårt för patienten eftersom de har begränsat med energi.

- De flesta patienter tycker att våra aktiviteter är roliga och att de lär sig mycket. En okänd aktivitet som de inte gjort innan kan vara svår eftersom våra patienter noga lägger upp sina dagar då de har långvarig smärta. Men vi försöker få med patienten även mentalt och hela tiden analysera om aktiviteten kändes värdefull.

Möjlighet att testa hjälpmedel

På rehabiliteringsmedicin får patienterna även chans att prova olika typer av hjälpmedel som de kan ha i sin vardag. Det kan vara allt från en rullator med bricka till en rullstol. Samtidigt visar arbetsterapeuterna upp olika hjälpmedel vid matlagning som kan underlätta.

- Att presentera hjälpmedel tycker patienterna är väldigt bra. Det bästa med jobbet är helt klart när man kan hjälpa en patient så att den kan leva ett bättre liv. Vi träffar så oerhört tacksamma patienter varje dag som blir så glada att vi faktiskt lyssnar på dem och tar de på allvar.

Porträtt av Annicka. Foto.
"Många som lider av långvarig smärta tenderar att skära bort aktiviteter de tycker om eftersom det har ont i kroppen." Foto: Jessica Hansson.
Bild på Louise Hoffsten, Stockholm.

Därför är jag med i Neuro

Louise Hoffsten: "Klart att man måste vara med i Neuro! Inte minst eftersom de arbetar med neurologiska sjukdomar och bidrar till insamling till forskning. Det är ett jättebra förbund att vara med i när man har frågor och vill ha svar. Man kan få juridisk hjälp. Man ska helt enkelt vara med!"

Gå med idag!