Annika sitter i svart jacka utanför sitt hus med sandstensfärgat tegel. Hon har mörkt halvlångt hår med lite lugg.
Annika Leander i Borlänge är diagnosstödjare inom MS och Narkolepsi. Foto: Frida Danielsson/Sveriges Radio

Intervju i P4 Dalarna med vår diagnosstödjare Annika Leander

Annika Leander har varit diagnosstödjare inom Neuro i många år. Radio P4 i Dalarna tog kontakt och ville höra mer om vad en diagnosstödjare gör.

Annika Leander är diagnosstödjare både inom MS och narkolepsi och bor dessutom i Borlänge. Frida Danielsson, journalist på P4 Dalarna, åkte hem till Annika och pratade med henne om det fina ideella engagemanget hon gör som diagnosstödjare.

- Man vill så gärna hjälpa andra eftersom man själv vet hur det är när hela världen rasar, säger Annika. 

En diagnosstödjare är en person, som själv lever med en neurologisk diagnos. Neuros diagnosstödjare ger stöd genom telefonsamtal med våra medlemmar. De förväntas var medmänniskor som lyssnar och svarar på frågor och funderingar utifrån sina egna erfarenheter.

Samtal med en diagnosstödjare är ett komplement till sjukvården. De kan ge stöd i en ny och förändrad livssituation om dina tankar och funderingar, hur man upplever olika symtom eller ge råd om vart man kan vända sig i olika frågor.

Uppdraget som diagnosstödjare är ett fint sätt att engagera sig ideellt och bidra till gemenskap för att bryta oro och ensamhet.

 

Innehållsansvarig: Helene Landersten

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!