Vad vi gör - vårt arbete
Neuro är en ideell och oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge våra medlemmar och andra intresserade information, stöd och framtidstro.
Det gör vi genom att:
- påverka våra beslutsfattare till förbättrade sociala och medicinska insatser samt förbättrade möjligheter till neurologisk rehabilitering.
- bidra till ökad kunskapsspridning bland beslutsfattare och allmänhet om neurologiska diagnoser och livsvillkor för personer som lever med neurologiska sjukdomar eller skador.
- skapa ökad förståelse för personer med neurologiska sjukdomstillstånd eller skador och genom opinionsbildning verka för bättre livsvillkor för våra medlemmar.
- främja utvecklingsarbete och forskning i syfte att förbättra livssituationen.
- genomföra insamlingskampanjer som synliggör vår verksamhet och ger ekonomiska bidrag till såväl verksamheten som forskning.
- åstadkomma och upprätthålla kontakter med organisationer - inom och utom landet vilka arbetar i liknande syften.
Innehållsansvarig: Torborg Wärn
”Dags att ge dem med störst behov företräde i vården”
Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet och Inger Ros, ordförande Hjärt Lung, på Dagens Medicins debattsida.
Vad är största utmaningen för att lyckas?
Omställningen till nära vård pågår runt om i landet. Men än är det långt kvar. Horizont har frågat företrädare för äldre, personer med kronisk sjukdom och socialministern vad de ser som den största utmaningen – och vad de själva kommer att göra för att driva utvecklingen framåt. Neuros ordförande
Epilepsidagen: Rut 2.0 uppgraderad genom kirurgi mot epilepsin
Världsepilepsidagen 10/2: "Jag har genom hjärnkirurgin mot min epilepsi blivit uppgraderad från Rut 1.0 till Rut 2.0 och fått helt nya möjligheter i livet. Jag är oerhört tacksam och nu utan rädsla för ett anfall när som helst. Fantastiskt", säger språkläraren och diagnosstödjaren Rut Bjerhagen.
Diagnosstöd - en av våra medlemsförmåner
Neuros diagnosstödjare är ideellt engagerade medlemmar, som i egenskap av medmänniska ger råd, stöd och information till enskilda medlemmar i en besvärlig livssituation. Alla våra diagnosstödjare lever med en neurologisk diagnos, eller är närstående till någon med en neurologisk diagnos.
”Nationella läkemedelslistan kommer att underlätta min vardag”
eHälsomyndigheten har intervjuat Neuros ordförande Lise Lidbäck. Hon känner en stor trygghet i att hennes uppgifter blir lättillgängliga för alla involverade i vårdprocessen, särskilt i de akuta vårdkontakterna.
Digifysiskt vårdval – Tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet
Neuro välkomnar utredningens huvudsakliga förslag och anser att en vårdvalsreform är nödvändig för att uppnå en mer jämlik vård som i högre grad ges efter behov. Vi ser positivt på flera delar och kommenterar särskilt förslagen om listning på utförare, förstärkt informationsskyldighet, en nationell
Sjukersättning till Högsta förvaltningsdomstolen
Under 2019 har Neuro hjälpt cirka 400 medlemmar med juridiska frågor. Det har handlat om till exempel sjukpenning, sjukersättning, LSS, bostadsanpassning och färdtjänst.
Reviderade stroke-riktlinjer ger 24-timmarsfönster för trombektomi
Socialstyrelsen har nu genomfört en översyn av de nationella riktlinjerna för vård vid stroke. Syftet är att säkerställa att riktlinjerna är aktuella och bygger på bästa tillgängliga kunskap. Översynen har lett till nya rekommendationer; Kontinuerlig uppföljning och viss trombektomi inom 24 timmar.
Information om rättigheter - Östergötland
Vilka lagar har jag nytta av om jag eller en familjemedlem lever med neurologisk funktionsnedsättning? Hur ansöker jag? Om jag inte är nöjd med ett beslut, vad gör jag?
Kent i både DN och Reflex om hantering av sin smärta och inkontinens
Neuromedlemmen Kent Revedal lever med både inkontinens och långvarig neuropatisk smärta sedan olyckan 2010. Han har lärt sig att hantera sina utmaningar och vill energiskt hjälpa andra. Han porträtteras nu i både Reflex Magasin och Dagens Nyheter och Neurofonden bidrar till forskning om smärtorsak.