En person i rullstol bakifrån, med en hand på hjulet. Foto.
Mobilitetscenter i Göteborg verkar nationellt och har unika resurser och hög kompetens i frågor om funktionsnedsättning och bilkörning. Foto: Pixabay.

Stängs Mobilitetscenter minskas friheten för många

Mobilitetscenter i Göteborg verkar nationellt och har unika resurser och hög kompetens i frågor om funktionsnedsättning och bilkörning. Vi vill att Försäkringskassan omprövar sitt beslut att inte förlänga avtalet med Mobilitetscenter, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med flera representanter för funktionshinderrörelsen.

Tack vare anpassning av privatbilar kan människor med funktionsnedsättning delta i samhällslivet, röra sig fritt och leva ett mer självständigt liv. Men anpassning av bilen så att den fungerar för en person med funktionsnedsättning kan framöver bli en dyr historia för den enskilde.

Försäkringskassan har nämligen sagt upp ett avtal med Mobilitetscenter i Göteborg, en ekonomisk förening som startades 2002 av DHR, Neuro, Personskadeförbundet RTP och RBU – Riksförbundet Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

En stor drivkraft vid starten var att förbättra utprovningsprocessen inom bilstödet och att införa en kompetens som användare saknade i bilstödsprocessen; arbetsterapeuter.