Alla nyheter

Hjälpmedelsdagen

Hjälpmedelsdagen är alltid den 23 september.

Läs mer

Internationella parkinsondagen 11 april

Internationella parkinsondagen infaller 11 april varje år. I Sverige lever cirka 20 000 personer med Parkinsons sjukdom. Över hela världen finns drygt 10 miljoner människor som har diagnosen.

Läs mer
2025-03-28

Debatt: TLV:s kriterier stärker inte tillgången på särläkemedel

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TLV) har nyligen presenterat sin slutrapport om hur tillgången till läkemedel för sällsynta hälsotillstånd kan förbättras. Trots att rapporten innehåller vissa positiva inslag, uttrycker Neuroförbundet, tillsammans med Föreningen för kortväxta och Riksförbundet Sällsynta Diagnoser, stark kritik mot att förslagen inte kommer att leda till någon verklig förändring för majoriteten av patienterna med sällsynta diagnoser.

Läs mer

Kongressen 2025

Förbundskongressen är Neuroförbundets högsta beslutande organ och utgörs av ombud från föreningarna. På kongressen behandlas bland annat motioner, förbundsstyrelsens olika förslag, medlemsavgiftens storlek och val av förbundsstyrelse.

Läs mer
2025-03-27

Nu går vi våren till mötes med sol och fler utomhusmöjligheter

TBE-familjen vill uppmärksamma att oerhört många av oss drabbas av hjärntrötthet efter TBE. Vi kan också drabbas av ljus- och ljudkänslighet som ger sig till känna nu på säsongen.

Läs mer

Nobel Symposium

Hur ser framtiden ut för behandling av multipel skleros (MS)? Hur kan forskning bidra till bättre livskvalitet och nya behandlingar?

Läs mer
2025-03-25

Ny studie: Dubbelt så hög självmordsrisk vid epilepsi

En ny studie från Karolinska Institutet, finansierad av Neuroförbundet, visar att personer med epilepsi löper dubbelt så hög risk att ta sitt liv jämfört med den övriga befolkningen. Studien belyser behovet av bättre förebyggande insatser och noggrann läkemedelsförskrivning för denna utsatta grupp.

Läs mer
2025-03-20

Carinas väg tillbaka från hjärntröttheten

Efter sju års kamp har Carina Holgersson hittat en neurologisk rehabilitering som hjälpt henne tillbaka till ett fungerande liv. Carina har berättat om sin väg tillbaka från den svåra hjärntröttheten för tidningen Må Bra.

Läs mer
2025-03-19

Debatt: Neka inte människor med funktionsnedsättningar rätten att kommunicera

Tillsammans med flera andra organisationer har Neuroförbundet publicerat en debattartikel i Altinget där vi kräver att personer med funktionsnedsättningar ska få bättre tillgång till kommunikationshjälpmedel.

Läs mer
2025-03-14

7 miljoner till Neuroförbundet

Neuroförbundet fick ta emot 7 miljoner i årets utdelning från Postkodlotteriet. Det är pengar som kommer att bidra till verksamheten för våra medlemmar under 2025. Totalt fick 62 organisationer dela på årets miljardöverskott från Postkodlotteriet 2025.

Läs mer
2025-03-11

Debattartikel: Kampen mot virussjukdomar

I dagens debattartikel uppmanar vi, tillsammans med övriga organisationer i tankesmedjan Agenda för hälsa och välfärd, regeringen och regionerna att stärka forskning som bidrar till att förbättra folkhälsan, avlasta sjukvården, sänka samhällets kostnader och rädda liv.

Läs mer

World MS Day

World MS Day infaller den 30 maj varje år. Syftet med MS-dagen är att öka medvetenheten om multipel skleros och sprida hopp inför framtiden tack vare nya bromsmediciner och framstående forskning.

Läs mer
2025-02-27

Process för ordnat införande av Evrysdi för vuxna patienter med SMA

Insättning av Evrysdi är sedan den tredje februari godkänt enligt TLV för samtliga vuxna patienter med SMA 1-3, där det finns en dokumenterad genetisk avvikelse förenlig med SMA.

Läs mer
2025-02-26

Vill du delta i en forskningsstudie om sömnsvårigheter vid MS?

Sömnsvårigheter som även kallas insomni är ett problem som orsakar ett stort lidande for många människor med MS.

Läs mer
2025-02-24

Vill du delta i forskningsprojekt som svår och ihållande trötthet?

Gustavsbergs universitetsvårdcentral vid Akademiskt primärvårdscentrum i Region Stockholm, i samarbete med Karolinska Institutet, driver ett forskningsprojekt som syftar till att öka kunskap om svår och ihållande hjärntrötthet och om vilken sorts behandling som kan vara hjälpsam.

Läs mer