En person som får dropp. Foto.
Varje läkemedelsprövning har tydliga kriterier för vilka patienter som kan få erbjudande om att delta. Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro.

Delta i forskningsstudie

En del av våra medlemmar med neurologisk diagnos känner att de gärna skulle vilja bidra till forskningen genom att ställa upp som försöksperson i olika kliniska studier. På den här sidan har vi samlat praktisk information och tips att tänka på.

Vem kan vara försöksperson?

Att vara försöksperson kan innebära allt från att svara på en kort enkät via mobilen eller datorn, till att få del av olika läkemedel för att forskarna vill se vilken effekt de har och vilka biverkningar de kan ge. Urvalskriterierna för olika studier kan därmed variera stort. Ibland söker de deltagare med en väldigt specifik diagnos. Andra gånger söker de personer som bedöms som "fullt friska". 

Prova nya läkemedel?

Forskningsstudier med läkemedel görs ofta som så kallade "dubbelblinda" studier. Det innebär att deltagarna delas in i två eller flera grupper, där några får aktivt läkemedel och andra får placebo (läkemedel utan aktiv substans, ibland kallat "sockerpiller"). Varken forskarna eller deltagarna får veta vilken grupp som får vad, förrän efter att studien avslutats. 

Hur gör jag för att bli försöksperson?

Ibland hör forskare av sig till oss på Neuro för att hitta deltagare med en viss diagnos. Då brukar vi publicera en efterlysning på vår webb och kontakta de medlemmar som angett att de är intresserade av just den diagnosen. 

Längst ner på den här sidan kan du se om det finns forskningsstudier som söker deltagare just nu.

Svenska neuroregister

Patienter som är med i något av Svenska neuroregisters tio delregister har också en bättre chans att komma med i framtida forskningsstudier. 

Läs mer

Information till dig som funderar på att delta i en klinisk läkemedelsprövning, publicerad av Lif, den svenska branschföreningen för forskande läkemedelsföretag.

 

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet