Obstinat rebell ger andra nytt självförtroende i Funki Models

, Håkan Sjunnesson

Lou Rehnlund skapade modellagenturen Funki Models, med hundratals unika modeller. Hon är entreprenör som genomför sina idéer, trots att hon mött stort motstånd, också från oväntat håll. Dessutom brottas hon med diagnosen dystoni och har bemästrat en tidigare social fobi. "Allt blir som det ska", resonerar hon lugnt.

Med ett energiskt uttryck berättar Lou Rehnlund om sin ganska tuffa livsresa hittills. Från brokiga ungdomsår, delvis som hemlös punkare och om sin neurologiska diagnos dystoni, som utmynnade i en isolerande social fobi. Hela tiden har hon ändå haft fantasi till djärva ideer och initiativ. När hon sedan också fick hjälp att bearbeta sina personliga utmaningar och konsekvensen av sin funktionsnedsättning, har vardagen blivit så mycket enklare.

Idag är Lou Rehnlund tvåbarnsmamma och framgångsrik ledare för modellagenturen Funki Models. Den positiva responsen från många omkring henne gör att hon helt klart är nyfiken på fortsättningen.

Läkare trodde fel orsak

Sedan tonåren har Lou Rehnlund kämpat med en osäker självbild. Läkarna trodde att det var en psykologisk orsak, med tanke en del darrningar och att hennes röst är lite labil. Det var först 2010 hon fick en diagnos fastställt, den neurologiska sjukdomen dystoni.

- Det kändes väldigt bra att det faktiskt finns en fysisk orsak, eftersom jag känt mig så annorlunda och osäker i närheten av andra människor, säger hon.

Hon har också jobbat mycket med sin självbild på olika sätt.

- Jag tänkte förr, att blir jag bara av med mina issues, mina bekymmer, kan jag leva mitt liv. Att mina kroppsliga symtom skulle vara ett stort hinder.

- Jag har allt mer insett och accepterat att det här är mitt liv nu. Det är bra det också och har lett till mycket intressant i min personliga utveckling. Att jag är den jag är idag, säger Lou Rehnlund med ett varmt leende.

Hoppade av gymnasiet

Lou växte upp på Ekerö utanför Stockholm. Familjelivet blev allt mer komplicerat och därför flyttade hon ensam in till Stockholm redan som 15-åring. Under gymnasiet hoppade hon av skolan och flyttade runt mellan tillfälliga bostäder, med sina få ägodelar i en väska. Hon anslöt sig till punkrörelsen och levde ett kringflackande liv under några år.

- Men det var också en bra tid i mitt liv för jag levde bland många som flydde från ett utanförskap i samhället. Ungdomar som var lite udda på olika sätt och inte sällan mobbade, hittade varandra där i punkrörelsen. Bara man hade något punkarattribut blev man accepterad och på den tiden räckte det med en säkerhetsnål på kläderna, skrattar Lou.

Såg sig aldrig som offer

En viktig aspekt för henne är att aldrig se sig själv som ett offer. 

- Jag tror på empowerment, att i olika situationer ta kontroll över sin tillvaro och inte bli ett passivt offer. Jag har nog överlevt genom att vara rebell och obstinat, säger hon skrattande och fortsätter:

- Och det förhållningssättet kan ju leda till både något positivt och något icke kreativt. För mig har det skapat mycket kreativ energi. Jag har valt att gå min egen väg och jag har på den vägen lärt mig att man får ta en hel del skit och "Nej" ibland. Men bara för det ska man inte ge upp.

Kom in på Beckmans

Lou Rehnlund tecknade mycket som ung och i slutet av tonårstiden började en längtan efter att studera spira. Hon hade ju inga slutbetyg i gymnasiet men hon tog ändå chansen att söka in till Beckmans Designhögskola. Hon producerade en serie skisser och teckningar som arbetsprov och blev antagen till hennes förvåning.

- Det var en utmanande tid med höga prestationskrav, men det blev en bra grundskolning på olika sätt.

- När jag sedan började i den ideella sektorn, var reklam inte riktigt accepterat. Man jobbade med information och reklam upplevdes som något kommersiellt som inte passade in. Men jag tänkte att varför inte använda reklam för ett positivt syfte. Och det var så jag kom på idén med modellagenturen, som en bro mellan reklam och funktionsrörelsevärlden.

Filmjobbade med Hildebrand

Kläder har alltid intresserat Lou. Inte nödvändigtvis det senaste modet, utan kläder hon trivs i och som gör att hon känner sig bra.

- Mode för mig handlar inte om det likriktade, utan att jag mår så mycket bättre när jag har kläder som jag känner mig fin i. Efter utbildningen på Beckmans jobbade hon en tid på reklambyråer, men hoppade av efter några år för att arbeta med dokumentärfilmaren Staffan Hildebrand som startat ett internationellt kommunikationsprojekt kring hiv och aids. Där började hennes resa med samhällsengagemang, och efter några år med Staffan gick hon kommunikationsutbildningen IHR på Stockholm Business School. Efter examen fick hon jobb som kommunikatör på Brukarkooperativet JAG, jämlikhet, assistans & gemenskap. Där fick hon sin ideologiska skolning i funktionshinderfrågor.

Startade Funkisbyrån

Lou Rehnlund är mamma till modellagenturen Funki Models. Ursprunget var Arvsfondsprojektet Funkisbyrån, som hon startade 2009 med buller och bång i media.

- Jag fick en hel del motstånd från många personer i början som sa "Men hur kan du exploatera de här stackars människorna, som folk kommer att skratta åt? Hur kommer det att se ut?" Hon berättar att det även fanns personer med funktionsnedsättningar som var kritiska.

- De var nog flera som hade svårt att förhålla sig till mig och mina idéer i början. Det fanns en stor avvaktande skepsis, minns hon och berättar om några bloggkommentarer om henne då. Ändå höll fast vid sin vision om de positiva effekterna i framtiden.

Sociala fobin blev problem

-Jag har hela tiden trott på denna modellverksamhet och responsen jag fick redan av de första modellerna var fantastisk, säger Lou. Det har dock funnits en hake i det hela och den rörde henne själv.

- Den sociala fobi jag haft, var som värst när agenturen skulle lanseras 2009. När TV4 ringde och ville ha med mig i TV-soffan första gången, blev det jättejobbigt. Jag tvekade länge, men folk omkring mig sa att "Detta är ju ditt projekt, du måste berätta om dina idéer".

Lou insåg att hon inte kunde svika de människor hon redan fått igång som modeller och som fått så mycket hopp genom att vara med.

- Jag fick helt enkelt ställa mig själv och mina rädslor åt sidan och göra det jag behövde göra för andra och det fungerade, säger Lou Rehnlund.

KBT-behandling underverk

Lou hade möjligheten att komma med i en forskningsstudie genom Karolinska institutet, där det handlade om KBT-behandling för personer med social fobi. Det var ett tremånadersprogram med självstudier via nätet och handledning.

- Det gjorde underverk med mig och jag började acceptera min situation och jobba utifrån den, säger hon. Hon nämner en bok hon läst som betytt mycket, The Power of Now av filosofen Eckhart Tolle.

- Han säger att "sjukdomen är inte problemet utan det är du som är problemet". Alltså det beror väldigt mycket på hur du förhåller dig till den sjukdom eller diagnos du råkar ha. Vilket värde du sätter på dig själv i livet i relation till dem du har omkring dig.

- Alltså att min syn på mig själv kan bli ett stort hinder eller så gör jag den till en stor möjlighet. Om man jobbar mycket med sin självkänsla på olika sätt och får hjälp med det, förändrar det interaktionen med andra människor och den bild de får av mig. Det här är en av mina hjärtefrågor, berättar Lou Rehnlund.

Fyra år med Funki Models

2011 fick hon kontakt med vårdkoncernen Frösunda som var beredda att satsa på en vidareutveckling av verksamheten under fyra år och modellagenturen Funki Models blev ett faktum.

Nu har de fyra åren gått och nyligen har Funki Models ombildats till en ideell förening med en utvecklad verksamhet.

- Det känns helt rätt. Hittills är det jag som lett arbetet. Nu blir det föreningens styrelse som får uppgiften, att söka pengar från olika håll och ta verksamheten ett steg vidare. Jag är kvar som chef framöver men kanske dyker det upp någon kronprins eller kronprinsessa som vill ta över i framtiden.

Neurologisk diagnos påverkar

Hon har varit med i flera intervjuer i både TV och radio sedan dess men tvekade ändå inför den senaste gången SVT ville ha med henne i ett morgonprogram nyligen.

- Min röst påverkas av den neurologiska diagnosen dystoni och det gör att jag tvekat framträda det senaste året. Men då fick jag en kommentar av en av "mina" modeller som sa; "Men Lou, lev som du lär! Du har ju fått oss att bli modiga och göra sådant som vi inte vågat!"

- Han hade rätt och det motiverade mig att göra det, berättar hon med ett skratt.
Det blev en intressant SVT-intervju om den rörelse som pågår på olika håll i världen. Modeller som slår igenom tack vare sina olika funktionsnedsättningar. Bland annat Madeline Stuart, en tjej i Australien med Downs syndrom, som blivit en stor stjärna.

Varierande dystonisymtom

Dystoni är en ovanlig neurologisk sjukdom som Lou Rehnlund vill sprida information om.

- Symtomen gör att jag fått höra allt ifrån att folk tror att jag är tablettmissbrukare till att jag verkar väldigt nervös. Hjärnan sänder signaler till muskulaturen att dra ihop sig och signalen att slappna av uteblir. För olika personer innebär det varierade symtom. För Lous del handlar det om muskulaturen i nacken. Symtomen syns inte men hon känner ett ständigt spänningstillstånd. När hon stressar kommer skakningarna eftersom muskulaturen då påverkas ännu mer.

De senaste åren har hennes röst och tal påverkats av nack- och halsmuskulaturens ständiga spänning. Rösten har börjat hacka lite, som i ett lätt stackato. En omständighet som innebär en besvärlig funktionsnedsättning i vissa sammanhang.

- Rösten säger ju så mycket om vår personlighet, så det märks. Men nu har jag accepterat att det här är en del av mig och gör det bästa av situationen. När jag ska hålla föredrag och tala, berättar jag alltid inledningsvis om att min röst låter annorlunda. Då kan lyssnarna släppa alla undringar om varför det inte låter normalt.

Riktar ögat inåt

Hon har hittat bra övningar för att underlätta livet och minska symtomen och går regelbundet på yoga och mediterar. Hon tränar sig också i mindfulness, en medveten närvaro.

- Jag har tidigare varit på flykt från mig själv, försökt fly från min kropp eftersom jag inte stått ut med min situation. Jag var konstant sysselsatt, jobbade jämt och tränade kampsport. Ville inte bara landa och vara med mig själv.

De senaste åren har hon tagit till sig tankesättet att acceptera en medveten närvaro här och nu och inte låta saker stressa henne.

- Det hjälper mycket och jag har hela tiden ett öga riktat inåt, in i mig själv för att känna efter hur jag mår. Det ger en mycket högre närvaro och medvetenhet. Det här hjälper mig på olika plan, i relation till olika medmänniskor. Jag reflekterar över vilka känslor som väcks i mig. Vilka känslor jag ska ta ansvar för, och vilka jag ska släppa som bara tar energi.

- Jag tror att det gör att jag klarar mig så bra och slipper andra symtom än de jag har nu.

Catwalk camps lockar

Sedan 2011 har Lou Rehnlund haft korta utbildningshelger för modeller runt om i Sverige. De har kallats för Catwalk Camps och trots att det varit flest ungdomar har även vuxna med funktionsnedsättningar varit med. Som final har de gjort en modevisning i något stort köpcenter på orten, där deltagarna visat kläder från butikerna.

- Många har tittat och eventen är mycket uppskattade både från publiken och deltagarna. Ofta är modellerna jättenervösa men de har hela tiden möjlighet att dra sig ur själva vandringen på Catwalken in i det sista, även när de är uppklädda och färdigsminkade. Men hittills är det faktiskt ingen som ångrat sig, konstaterar hon.

- Det har väckt mycket känslor. Människor har gråtit i publiken, rörda över att medmänniskor med funktionsnedsättningar tagit plats i ett sådant oväntat och positivt sammanhang.

- Det var min största intention med våra catwalks, att lyfta upp marginaliserade människor på denna arena, som upplevs som väldigt attraktiv av många människor.

Modebransch visade ny väg

Hon berättar om designhistorien där ett stort färgsprakande klädföretag på 90-talet hade en slogan "The colour of…" och lyfte upp variationen av människor med olika hudfärger ordentligt för första gången. Modebranschen hängde på och etnisk mångfald är nu norm.-Jag tänkte att det behövdes samma förändring när det gällde människor med funktionsnedsättningar.

Hon hart funderat mycket på hur synlighet ger acceptans och ökade möjligheter även för personer med funktionshinder.

- Ju mer personer är delaktiga och syns i det offentliga livet, desto mindre konstigt tycker andra människor omkring att det är och möjligheterna till jobb och samhällsdeltagande ökar radikalt.

Reklamkampanjer höjer status

Här kommer reklamen in som en naturlig del. 

- Får vi fler personer med funktionsnedsättningar med i olika reklamkampanjer, i olika former av kommunikation, höjs deras status. Det är jag övertygad om, hävdar Lou Rehnlund.

- Och jag tror inte det finns risk för att människor exploateras och känner sig utnyttjade, så länge det är frivilligt och att de som medverkar på bild tycker att det är roligt. Och den erfarenhet jag har med modellagenturen är att alla som deltagit, tycker att det är mycket positivt, säger Lou Rehnlund.

- Jag får ofta gulliga tack från deltagarna på Catwalk Camps, som känner att de växer och fått ett nytt självförtroende genom att de vågat vara med, berättar Lou.

Modelldeltagare höjer självkänsla

En av modelldeltagarna med en CP-skada och mycket spasticitet berättade att detta var första gången i livet som människor tittat på henen för att hon är vacker, inte för att hon har en cp-skada. Hon fick ett nytt självförtroende genom det.
Senare i år ska Lou till Finland och hålla Catwalk Camps där.

- Jätteroligt att även våra grannländer uppmärksammat detta och jag har också fått göra intervjuer om Funki Models för journalister från Finland, Norge, Ukraina, Turkiet och Italien. Förhoppningsvis sprids den här rörelsen framöver. För när media skriver, får både politiker och företagare upp ögonen för detta att inkludera människor med funktionsnedsättningar. Det är först när människor blir känslomässigt påverkade som de kommer att agera. Det måste kännas i magen. Alla vet att de borde inkludera, men det händer inget förrän människor bli berörda.

Sinnesrobönen betydelsefull

En fras som betytt mycket för Lou Rehnlund är den strof som kallas "Sinnesrobönen":

"Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden".

- De orden är så bra. Gör allt vad du kan, men när det inte går längre, släpp det. Ibland lönar det sig inte att "stånga sig blodig" i något man kämpar mot. Då måste man försöka släppa och acceptera en situation, säger Lou Rehnlund.

- Jag brukar säga till mig själv; "Allt blir som det ska" och det fungerar som en klart avstressande inställning i alla möjliga situationer, säger Lou Rehnlund.

Håkan Sjunnesson

Fakta Lou Rehnlund:

Familj: Tonårssönerna Milton, Melvin och katten Marwin,
Bor: I Nacka
Förebild i livet: Hur många som helst, men ett exempel är Politikern David Lega i Göteborg som inte låter sig hindras av sin funktionsnedsättning och har skapat sig en plats i det politiska livet.
Senast sedda filmen: En oväntad vänskap. Jag älskar solskenshistorier!
Läst på senaste tiden: Har en hög med facklitteratur i personlig utveckling bredvid sängen som jag läser i. Gick också nyligen en kurs i basmedicin. Det finns så mycket jag vill lära mig!
Livsdevis som jag vill förmedla: "Allt blir som det ska"
Aktuell: Startade och driver modellagenturen Funki Models