Alla nyheter

2024-11-14

Gävleborg återinför klimatvård!

Hallå där Pia Jansson, moderat politiker i Gävleborg.

Läs mer
2024-11-13

Totalt 2,5 miljoner kronor har delats ut till ALS-forskningen!

Stoppa ALS och Neuroförbundet har under flera år tillsammans drivit en riktad insamling för att möjliggöra uppstart och drift av ett unikt, rikstäckande center för behandlingsstudier för ALS-patienter, med målet för att göra kliniska studier mer tillgängliga för patienter i Sverige.

Läs mer
2024-11-12

Hållbart digitalt arbetsliv vid kognitiva utmaningar

Ny forskning vid Luleå tekniska universitet, av Monika Lindberg, universitetsadjunkt och filosofie doktor i arbetsterapi, belyser utmaningarna med att få ett hållbart digitalt arbetsliv men också en hållbar vardag för personer med kognitiva utmaningar.

Läs mer
2024-10-31

Rapport om MS och arbetsmarknaden i de nordiska länderna

I samarbete mellan länderna i det nordiska MS-rådet och ett danskt konsultföretag Vive har denna rapport tagits fram under 2024. Länderna som bidragit är Danmark, Finland, Norge, Island och Sverige.

Läs mer
2024-10-29

Lunds universitet söker forskningsdeltagare för att upptäcka Parkinsons sjukdom i tid

Forskningsprojektet ska kartlägga kopplingen mellan REM-sömnstörning och Parkinsons sjukdom. Därför söker de personer över 50 år med sömnstörningar till forskningsstudien.

Läs mer
2024-10-28

Magnetkamera behandlar hjärnan mot ofrivilliga skakningar med värme

Personer med ofrivilliga skakningar erbjuds nu en unik behandling vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Med hjälp av en ny magnetkamera kan läkarna utföra en hjärnbehandling utan att behöva göra ett kirurgiskt ingrepp och behandlingen är klar på bara 15 sekunder.

Läs mer
2024-10-25

Fråga doktorn - Att leva med epilepsi

Programmet publicerades den 21 oktober 2024 och kan ses fram till den 14 juni 2025.

Läs mer
2024-10-17

Neuroförbundets stora forskningsbidrag 2024

På Polyneuropatidagen den 16 oktober, hade vi det stora nöjet att dela ut årets stora forskningsbidrag till tre olika forskningsprojekt runt om i landet. Fokus var att öka kunskaperna inom Polyneuropati.

Läs mer
2024-10-10

Neuroförbundet ser fram emot en skärpt vårdgaranti

Nu har utredningen Behovsstyrd vård på allvar startat sitt viktiga arbete. ”Vi är förväntansfulla inför den här utredningen”, säger Johanna Andersson, vice ordförande i Neuroförbundets styrelse. ”Utredningens kärnuppdrag är att hitta former för en stärkt vårdgaranti inom specialistsjukvården och det är en mycket central fråga för förbundets medlemmar.”

Läs mer
2024-10-02

Nu startar en diagnosgrupp för Hereditär Spastisk Parapares

Under hösten 2024 startar en diagnosspecifik grupp för Hereditär Spastisk Parapares (HSP). Tanken är att utforma ett digitalt nätverk som kan bli värdefullt för Neuroförbundets medlemmar.

Läs mer
2024-09-25

Vi vill se en ökad nationell styrning av neurosjukvården

Neuroförbundets senaste rapport visar att vården är ojämlik över landet. Nu vill vi se en tydligare nationell styrning av neurosjukvården, skriver förbundsordförande Lise Lidbäck.

Läs mer
2024-09-19

Neuroförbundet ger både ris och ros till regeringens budget

En av Neuroförbundets två viktigaste önskningar inför budgeten uppfylldes när regeringen igår meddelade att statsbidraget till funktionshinderorganisationerna höjs. ”Det känns fantastiskt att regeringen äntligen lyssnat”, säger Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet. En annan positiv nyhet är den föreslagna indexeringen av assistansersättningen, som skulle skapa en större förutsägbarhet för de av Neuroförbundets medlemmar som har personlig assistans. Mindre positivt är de begränsade generella satsningarna på sjukvård, som dock innehåller några välkomna delar.

Läs mer
2024-09-19

Stor förväntan inför Neurodagen

Hos Neuro Blekinge pågår planeringen för Neurodagen för fullt. Föreningen har lyckats locka både Jenny Ljungberg, ”Cykel-Jenny”, och artisten Louise Hoffsten att medverka.

Läs mer
2024-09-19

Fysioterapeutens tips till dig som lever med smärta

Sara Östhols, smärtspecialist, ger sina bästa tips till dig som lever med smärta.

Läs mer
2024-09-18

Vardagsaktivitet skyddar inte mot stroke

Fysisk aktivitet som vi utför i vardagen, under arbete eller hushållssysslor, räcker inte för att skydda mot stroke. Däremot ger motion under fritiden och aktiv transport positiv effekt, enligt forskning från Göteborgs universitet.

Läs mer