Vad vi gör - vårt arbete

Neuroförbundet är en intresseorganisation för människor i Sverige som lever med neurologiska diagnoser eller symtom samt deras familjer och närstående. Vi finns för att ge våra medlemmar och andra intresserade information, stöd och framtidstro.

Det gör vi genom att:

  • påverka våra beslutsfattare till förbättrade sociala och medicinska insatser samt förbättrade möjligheter till neurologisk rehabilitering.
  • bidra till ökad kunskapsspridning bland beslutsfattare och allmänhet om neurologiska diagnoser och livsvillkor för personer som lever med neurologiska sjukdomar eller skador.
  • skapa ökad förståelse för personer med neurologiska sjukdomstillstånd eller skador och genom opinionsbildning verka för bättre livsvillkor för våra medlemmar.
  • främja utvecklingsarbete och forskning i syfte att förbättra livssituationen.
  • genomföra insamlingskampanjer som synliggör vår verksamhet och ger ekonomiska bidrag till såväl verksamheten som forskning.
  • åstadkomma och upprätthålla kontakter med organisationer - inom och utom landet vilka arbetar i liknande syften.

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för ett samhälle där alla har samma möjligheter och rättigheter.

Ge en gåva idag!

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!
 

Relaterade nyheter

2019-11-27

Digitaliseringsministern: Vi driver på för allas webbvårdsmöjlighet

-Vi på infrastrukturdepartementet arbetar intensivt med att driva på utvecklingen för att de digitala vårdkontakterna ska fungera. Och dessutom för att man ska kunna använda de digitala vårdtjänsterna fast man har olika funktionshinder. Det hävdade digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Läs mer
9 804 kr
2019-11-22

Regeringen sviker återigen personer med funktionsnedsättningar

Funktionsrättsperspektivet saknas genomgående i regeringens politik. Risken för fattigdom för den som lever med funktionsnedsättning ökar snabbast i Sverige jämfört med alla andra länder i Europa. Regeringen Löfven har mycket att stå till svars för när man nu ändrar i lagen och utelämnar personer

Läs mer
2019-10-21

Ökad kunskap om als olika varianter ger ökat hopp om fler behandlingar

När det hittills enda bromsläkemedlet mot als blev godkänt på 90-talet var det en sensation. Då trodde man att det var en sjukdom. Idag vet man att det finns minst 37 olika varianter av als, beroende på patienternas genetik. Nu verkar det som om det finns nytt hopp om fler läkemedel i framtiden.

Läs mer
2019-10-03

Neuroordförande i SR om stamcellstransplantation vid ms och Neurostöd

Neuros ordförande Lise Lidbäck har medverkat i en intervju i Sveriges Radio P4 Gävleborg om vad Neuro gör för forskningen kring diagnosen ms. Bland annat om stöd till en studie om blodstamcellstransplantation. Också om Neuros stöd till medlemmar med ms.

Läs mer
2019-09-27

Framtiden kräver moderna flexibla stöd för funktionsvarierade och jobb

Nu ska Arbetsförmedlingen reformeras. Och vår företrädare Funktionsrätt Sverige och Myndigheten för delaktighet hävdar att det också är ett bra tillfälle att reformera samhällets stödinsatser. Det skulle förbättra jobbchanserna och egen försörjning för personer med funktionsvariation. Debattartikel!

Läs mer
2019-09-19

Lite, men långt ifrån tillräckligt

Neuros ordförande Lise Lidbäck kommenterar regeringens budget 2020. I regerings budget finns det några satsningar som kan förbättra för Neuros medlemmar, men det är långt ifrån tillräckligt. Stora investeringar inom neurologin lyser med sin frånvaro. Samtidigt ökar väntetiden på att få en diagnos.

Läs mer
2019-08-19

Marcus golftävling engagerar för insamling till als-forskningscenter

Nästan 200 000 kronor samlades in till als-forskning under årets stora tävling Marcusgolfen på Hammarö i närheten av Karlstad. Pengarna är ämnade för insamlingsprojektet Stoppa ALS, som via Neuro ska slussas vidare till det nya kliniska landsomfattande als-forskningscentret på Karolinska sjukhuset.

Läs mer
2019-06-26

Neuros ordförande Lise Lidbäck klättrar på vårdens maktlista

I fjol nominerades och valdes Neuros ordförande Lise Lidbäck in för första gången på tidningen Dagens Medicins maktlista, som en av landets 100 mest inflytelserika personer i vården. I år klättrar hon och går från nummer 33 till nummer 24.

Läs mer
2019-06-14

Blodplättsforskning för nya läkemedel som förhindrar stroke

Ny grundforskning kan visa vägen för utveckling av mediciner som minskar risken för blodproppar och stroke. Nyckeln är att kartlägga de livsviktiga blodplättarna som måste bildas vid skador, men också kunna blockera protein som gör att farliga proppar bildas, enligt forskaren Caroline Kardeby.

Läs mer
2019-06-08

Neuro med när del 3 presenterad i sjukvårdsutredningen God & nära vård

Den stora utredningen om morgondagens vårdsystem i Sverige, God och nära vård, pågår under ledning av läkaren Anna Nergårdh. Den 5 juni 2019 presenterade hon delbetänkande 3 och här är ett kort videoreportage från seminariet där Neuro närvarade.

Läs mer