Vad vi gör - vårt arbete
Neuro är en ideell och oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge våra medlemmar och andra intresserade information, stöd och framtidstro.
Det gör vi genom att:
- påverka våra beslutsfattare till förbättrade sociala och medicinska insatser samt förbättrade möjligheter till neurologisk rehabilitering.
- bidra till ökad kunskapsspridning bland beslutsfattare och allmänhet om neurologiska diagnoser och livsvillkor för personer som lever med neurologiska sjukdomar eller skador.
- skapa ökad förståelse för personer med neurologiska sjukdomstillstånd eller skador och genom opinionsbildning verka för bättre livsvillkor för våra medlemmar.
- främja utvecklingsarbete och forskning i syfte att förbättra livssituationen.
- genomföra insamlingskampanjer som synliggör vår verksamhet och ger ekonomiska bidrag till såväl verksamheten som forskning.
- åstadkomma och upprätthålla kontakter med organisationer - inom och utom landet vilka arbetar i liknande syften.
Innehållsansvarig: Torborg Wärn
Marcus golftävling engagerar för insamling till als-forskningscenter
Nästan 200 000 kronor samlades in till als-forskning under årets stora tävling Marcusgolfen på Hammarö i närheten av Karlstad. Pengarna är ämnade för insamlingsprojektet Stoppa ALS, som via Neuro ska slussas vidare till det nya kliniska landsomfattande als-forskningscentret på Karolinska sjukhuset.
Neuros ordförande Lise Lidbäck klättrar på vårdens maktlista
I fjol nominerades och valdes Neuros ordförande Lise Lidbäck in för första gången på tidningen Dagens Medicins maktlista, som en av landets 100 mest inflytelserika personer i vården. I år klättrar hon och går från nummer 33 till nummer 24.
Blodplättsforskning för nya läkemedel som förhindrar stroke
Ny grundforskning kan visa vägen för utveckling av mediciner som minskar risken för blodproppar och stroke. Nyckeln är att kartlägga de livsviktiga blodplättarna som måste bildas vid skador, men också kunna blockera protein som gör att farliga proppar bildas, enligt forskaren Caroline Kardeby.
Neuro med när del 3 presenterad i sjukvårdsutredningen God & nära vård
Den stora utredningen om morgondagens vårdsystem i Sverige, God och nära vård, pågår under ledning av läkaren Anna Nergårdh. Den 5 juni 2019 presenterade hon delbetänkande 3 och här är ett kort videoreportage från seminariet där Neuro närvarade.
Remissvar om nationell högspecialiserad vård vid avancerad behandling av Parkinsons sjukdom i komplikationsfas
Neuroförbundet har beretts tillfälle att lämna ett yttrande över rubricerad remiss. Vi kan konstatera att i det underlag som sakkunniggruppen lämnat så föreslås att avancerad behandling av Parkinsons sjukdom i komplikationsfas inte ska utgöra nationell högspecialiserad vård. Som grund för detta..
Nu är Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 2-2019 hos läsarna
Nu är Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 2-2019 distribuerad till alla medlemmar, med ett som vanligt matnyttigt innehåll för den som lever med en neurologisk diagnos eller är närstående. På omslaget är Jane med delar av sin familj och hennes tuffa kamp mot ms-tröttheten är en tänkvärd läsning.
Mamma med multipel skleros – Janes tuffa kamp mot ms-fatiguen
Tvillingmamman Jane Eliasson har diagnosen ms och kämpar för att behålla orken. Innan graviditeten märkte ingen att hon bar på diagnosen. "De kroppsliga symtomen som kommit efter graviditeten kan jag ta, men inte den stora ms-tröttheten. Jag vågar inte ta hand om tvillingarna själv"
Webbredaktörer i Neuros föreningsliv fortbildas i webbpublicering
För att föreningarna i Neuro runt om i landet bättre ska nå ut till medlemmarna och allmänheten i framtiden, håller personal från Neuros förbundskansli två fortbildningar 2019. I dagarna sker det i Örebro för ett 15-tal webbansvariga och den 20-21/9 hålls tvådagarsfortbildningen i Kista Stockholm.
Stort forskningsprojekt om hjärnans mekanismer leds från Sverige
Ett europeiskt konsortium, lett från Lunds universitet, får 50 miljoner kronor från EU till forskning som ska utveckla vår förståelse av hur hjärnan fungerar. -Mycket viktig forskning om varför det blir fel i hjärnan och hur den hanterar information, säger Lise Lidbäck ordförande för Neuro.
Neuro ny medlem i Funktionsrätt Sverige för gemensamma frågor
Nu är Neuro också invalt i Funktionsrätt Sverige, FRS, som en av över 40 förbund med vissa gemensamma frågor. - Vi ser kraften i att samverka i alla de frågor som berör våra medlemmars vardag. Vi har redan ett mycket givande samarbete med många av medlemsförbunden i FRS, säger Lise Lidbäck Neuro.