Någon att tala med – Anhörigstödjare

En anhörigstödjare är en person, som är anhörig eller närstående till någon som lever med en neurologisk diagnos. Med anhörig menar vi både anhöriga och närstående, till exempel partner, förälder, barn, arbetskamrat eller vän.

Ett samtal med en anhörigstödjare är ett telefonsamtal med en medmänniska som ger råd och stöd till någon som befinner sig i liknande situation. Det är inte kopplat till en specifik diagnos.

Med en anhörigstödjare kan du diskutera tankar och funderingar som dyker upp. Det kan omfatta områden som familjeliv, arbete/studier, rehabilitering, hjälpmedel, rättigheter och avlastning. Våra anhörigstödjare är rekryterade från våra egna medlemmar.

Vi erbjuder anhörigstöd till dig som är medlem i Neuro. Som medlem kan du ringa vår stödväxel, så kontaktar en anhörigstödjare dig så snart som möjligt, du ska som längst behöva vänta sex dagar.

Kontakta en anhörigstödjare

Ring vår stödväxel och be att få samtal med någon av våra anhörigstödjare: 08 677 70 11

Du kan också mejla anhorig@neuro.se om du bara vill ha en skriftlig dialog.

Våra anhörigstödjare

 • Annika Leander

  Annika Leander

  Anhörigstödjare - anhörig till dotter med diagnos Tel: 08-677 70 11 *
 • Catharina (Cattis) Wedin

  Catharina (Cattis) Wedin

  Anhörigstödjare - anhörig till make med diagnos Tel: 08-677 70 11 *
 • Krista Smedeland

  Krista Smedeland

  Anhörigstödjare - anhörig till make, bror och svärfar, olika diagnoser Tel: 08-677 70 11 *
 • Lennart (Lelle) Malm

  Lennart (Lelle) Malm

  Anhörigstödjare - anhörig till sambo och fd fru, olika diagnoser Tel: 08-677 70 11 *

* = Växel, lämna meddelande så ringer vi upp. Om du har svårt att prata kan du du mejla till anhorig@neuro.se.

Diagnosstöd eller juridiska frågor

Har du frågor som rör en viss diagnos så är det bättre att kontakta våra diagnosstödjare, som har erfarenhet att leva med olika diagnoser. Är frågorna av juridisk karaktär är det bättre att vända sig till vår juridiska rådgivning.

 

Relaterade nyheter

2024-01-16

Våra anhörigstödjare

Varmt tack till alla våra anhörigstödjare hos oss inom Neuroförbundet. I dagsläget har vi fyra anhörigstödjare med olika erfarenheter. De ger stöd genom telefonsamtal till Neuroförbundets medlemmar som är anhöriga eller närstående till någon som lever med en kronisk neurologisk sjukdom.

Läs mer
2023-05-15

Material för anhöriggrupper - från NKA

Nationellt kompetenscentrum för anhöriga (NKA) har tagit fram stödmaterial för den som vill starta en egen anhöriggrupp.

Läs mer
2023-02-08

Fler kvinnor än män känner sig psykiskt utmattade av ansvar för närstående

Var fjärde kvinna som tar hand om närstående känner sig ofta psykiskt utmattad av ansvaret. Omsorgen om nära och kära gör också att tre av tio kvinnor ofta oroar sig för framtiden. Bland män är motsvarande andelar hälften så höga.

Läs mer

Anhörigträff

En gång i månaden arrangerar vi träffar för dig som är medlem i Neuro och anhörig/närstående/nära vän eller till exempel kollega till någon som lever med en neurologisk diagnos. Information om hur du kommer med på träffen finner du nedanför.

Läs mer
2022-04-21

Neuro välkomnar Sveriges första nationella anhörigstrategi

Nu har regeringen beslutat om Sveriges första nationella anhörigstrategi. Den ska stärka anhörigperspektivet inom vård och omsorg och även göra stödet till anhöriga mer likvärdigt över landet.

Läs mer
2022-01-21

Rätten till ett värdigt liv

Nyheten om att den folkkäre exbuddistmunken Björn Natthiko Lindblad lämnat jordelivet slog ner som en bomb. Han drabbades av diagnosen ALS år 2018 och avslutade själv sitt liv omgiven av nära och kära. - Händelsen har väckt liv i dödshjälpsdebatten och många har berörts djupt. På Neuro menar vi att debatten bör handla om rätten till ett värdigt liv, inte rätten att kunna avsluta det, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro.

Läs mer
2021-11-22

Helena lever med ALS-sjuk man: ”Kampen har varit maximal”

I elva år har Helena Rooth Svensson tagit hand om sin ALS-drabbade man Göran. Efter att Karolinska institutet släppte en rapport om hur det är att vara partner till någon som lever ned ALS upplevde hon en aha-känsla. Hon var inte ensam i sina känslor.

Läs mer
2021-10-06

Neuro lanserar stödjare för anhöriga och närstående medlemmar

I dag den 6 oktober är det såväl den nationella som europeiska Anhörigdagen. Och just i dag lanserar vi på Neuro därför särskilda stödjare för anhöriga och närstående medlemmar. Stödjarna kan du som medlem samtala med vid behov. Samtalen kan handla om allt du funderar över, oroar dig för eller om du bara behöver någon som lyssnar. En av anhörigstödjarna är Annika Leander som har en dotter med MS.

Läs mer
2021-10-05

"Hon uppskattar att vi i familjen bidrar till att lösa gåtan om MS"

Varför är du engagerad i Neuro? - Min mamma fick sin MS-diagnos för ungefär tio år sedan. När det hände hade vi ingen koppling till MS. Men eftersom Neuro erbjuder anhörigstöd gick vi med för att få en anknytning till dem som upplevt ungefär samma sjukdomsförlopp.

Läs mer