Porträttbild på Annika. Foto.
"Min dotter har MS precis som jag. Och nog kan det vara jobbigt ibland. Men det brukar underlätta om man pratar med någon som lyssnar." Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro.

Neuro lanserar stödjare för anhöriga och närstående medlemmar

, Alfred Skogberg

I dag den 6 oktober är det såväl den nationella som europeiska Anhörigdagen. Och just i dag lanserar vi på Neuro därför särskilda stödjare för anhöriga och närstående medlemmar. Stödjarna kan du som medlem samtala med vid behov. Samtalen kan handla om allt du funderar över, oroar dig för eller om du bara behöver någon som lyssnar. En av anhörigstödjarna är Annika Leander som har en dotter med MS.

Annika, berätta om vad du kommer att göra som anhörigstödjare!

- Jag kommer att svara när folk ringer och hjälpa till så gott jag kan. De som ringer berättar själva hur de mår och vad de har på hjärtat.

Vilka tror du kommer att höra av sig till dig?

- De som är anhöriga och behöver någon att prata med. Man kanske tänker att man har konstiga frågor - men det finns inga konstiga frågor. Reaktionerna du som anhörig går igenom kan ju variera. Men när en närstående får en diagnos påverkar det många och på olika sätt. Därför kan det vara bra att prata med någon för att berätta om vad man går igenom.

Hur kommer det sig att du arbetar som anhörigstödjare?

- Min dotter har MS precis som jag. Och nog kan det vara jobbigt ibland. Men det brukar underlätta om man pratar med någon som lyssnar.

Du är även diagnosstödjare, vad har du lärt dig av det?

- Jag har lärt mig mycket av att vara medmänniska och att det inte finns dumma frågor. När jag samtalar med någon försöker jag gå till mig själv och känna hur jag tänker. Man lär sig ge kärlek och att ömma för dem som har det tufft.

Är det något speciellt du vill uppmärksamma?

- Bara att man får ringa när som helst under dagtid. Ring när du behöver och när du behöver lyfta något med en anhörigstödjare.