Orsaker till stroke

Varje år insjuknar närmare 30 000 svenskar i stroke. I norra Sverige är risken att insjukna högre än i södra Sverige. Varför det är så vet man inte säkert. De norrländska siffrorna ligger i nivå med det internationella genomsnittet.

Stroke är en av våra allvarligaste folksjukdomar. Sjukdomen är en av de främsta orsakerna till svåra och långvariga funktionshinder hos vuxna.

Hjärninfarkt - blodpropp

Hjärninfarkt orsakas av en blodpropp som kan bildas i ett trångt blodkärl i hjärnan och kallas då trombos. Ofta är det ett mindre blodkärl i hjärnan i de djupa delarna av hjärnan som har täppts till, så kallad småkärlssjukdom.

En blodpropp kan också uppstå i en förträngning i en halspulsåder eller i hjärtat och följa med blodet till hjärnan. En sådan propp kallas emboli.

Hjärnblödning

En blödning som uppstår inne i hjärnan beror det ofta på högt blodtryck. Detta kan göra att kärlväggarna försvagas och brister. Det kan också orsakas av medfödda svagheter i blodkärl.

Faktorer som ökar risken för stroke

  • högt blodtryck
  • ärftlighet för hjärt- och kärlsjukdomar
  • ärftlig defekt som ökar blodets koagulationsförmåga (APC-resistens)
  • hög ålder
  • tidigare genomgången stroke eller TIA
  • diabetes
  • förmaksflimmer
  • förträngning på halspulsådern
  • rökning
  • låg fysisk aktivitet
  • höga blodfettsvärden som ökar åderförkalkningen
  • hög alkoholkonsumtion.

Sakkunnig: Nils Wahlgren, professor, chef vid strokeprogrammet, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Någon att prata med

Våra diagnosstödjare vet hur det är att leva med neurologisk diagnos.

Ring eller mejla

Stöd forskningen om stroke

Din gåva gör skillnad.

Ge en gåva
 

Nyheter om stroke

2018-11-28

Positiva effekter av amning

Mödrar som ammar löper en minskad risk för att drabbas av stroke senare i livet, enligt en ny amerikansk observationsstudie. I Studien har data från mer än 80 000 kvinnor analyserats.

Läs mer
2018-11-28

Promenader minskar risk för allvarlig stroke

Fysisk aktivitet minskar inte bara risken för att drabbas av stroke – den som går en halvtimme om dagen löper också mindre risk för att en stroke blir allvarlig, visar en studie publicerad i tidskriften Neurology.

Läs mer
2018-11-05

Ida ville jobba efter sin stroke – fick kämpa med myndigheter i månader

Mer än tre år efter sin stroke ville Ida Forsberg, 23 år, börja arbeta igen. Det blev starten på en lång kamp med Försäkringskassan. Till slut tog Ida Forsberg saken i egna händer.

Läs mer
2018-10-25

Skidåkaren Per Elofsson drabbad av stroke

På instagram skriver Per Elofsson: Ja vad livet kan förändras! För tre veckor sedan var allt normalt, livet puffade på i lagom takt då vindögdheten slog till.

Läs mer
2018-10-23

Allt färre drabbas av stroke

Antalet fall av stroke har minskat kraftigt under de senaste åtta åren. Det visar nya siffror från kvalitetsregistret Riksstroke. Slutsatsen är att de förebyggande åtgärder man använder har blivit bättre men också att vårdprocessen att snabbt få igång hela behandlingen har förbättrats.

Läs mer

Två av tre med stroke - missnöjda med sin rehabilitering

Strokepatienter vill mer. Tydligare information och bättre rehabilitering, det är vad Neuros medlemmar med stroke önskar sig.

Läs mer

Kan trombektomi bli exemplet på att regional samverkan räddar liv?

Beskrivning av samhällsfrågan: Idag är det kraftig underbehandling och ojämlik tillgång till mekanisk trombektomi, trots evidens och Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer. Kan behandling med trombektomi bli det goda exemplet på att det går att samverka regionalt och gemensamt styra resurser och

Läs mer
2018-05-07

Strokerehab en av fokusämnena i Neuropodden från Vitalismässan 2018

Strokedagen 2018 den 8 maj: För den som ska rehabilitera sig efter en stroke, finns en hel del fina hjälpmedel att tillgå. Det framkom inte minst på årets stora E-Hälsomötesplats Vitalis nyligen, som samlade 5000 personer från vården och den digitala industrin. Hör Neuropoddens reportage därifrån!

Läs mer

Hjultorget 2018!

Många utställare kommer att vara på plats för att visa de senaste inom hjälpmedel och vi hoppas på en stor tillströmning av besökare. Dagarna är fullspäckade med spännande aktiviteter och inspirerande föreläsare.

Läs mer
2017-12-22

Lyssna på Neuropoddreportaget om senaste Lunda-hjärnforskningen

Lunds universitet firar 350 års verksamhet och därför arrangerades en Hjärnvecka med föreläsningar och seminarier om den omfattande forskning kring hjärnan som pågår på universitetet i samarbete med andra globala forskarkluster. Lyssna på Neuropoddens webbradioreportage från veckan.

Läs mer