Skärgårdsresa i Bondstil eller i aluminiumbåt med bogport

, Håkan Sjunnesson

Den stora svenska båtmässan "Allt för sjön 2015" kom med två nyheter för den som har en funktionsnedsättning men vill färdas på sjön. Dels en trailerbar öppen 7,5 meters aluminiumbåt med spetsig bogport och dels en 40-knops vattenjetamfibie, vilken också gör 70 km/h som terränggående fyrhjuling.

Sjölivet är något som intresserar många. Haken är att det är väldigt dyrt att äga själv. Men för den som har ekonomi finns ändå möjligheter att vistas på vattnet i olika farkoster, trots att man har fått en ganska stor funktionsnedsättning. Dessutom finns möjlighet att komma ut i skärgården med olika entreprenörer. Se exempel nederst i denna artikel!

Neuro och Reflex Magasin har i ett par konsumentreportage de senaste tre åren speglat några av de tillgängliga båtar som finns. Följande artikel är hämtad ur Reflex Magasin nr 3-2015:

Flexibelt och stadigt med spetsig bogport från Finland

För att kunna ta ombord en elrullstol/permobil, som också ska kunna komma förbi en sidomonterad styrpulpet, krävs minst Kewatec Easy modellen som är 7,45 m lång och 2,50 m bred. Den får lasta 7 personer eller 600 kg.

Den öppna aluminiumbåten Kewatec, är en kraftig och stabil båt, byggd i Finland av ett företag som också levererar båtar till finska kustbevakningen.
Den här båttypen finns i några olika storlekar från längd mellan 6,45 m till 8 meter. För att kunna ta ombord en elrullstol/permobil, som också ska kunna komma förbi en sidomonterad styrpulpet, krävs minst modellen som är 7,45 m lång och 2,50 m bred. Den får lasta 7 personer eller 600 kg.

Båten kan alltså beställas med styrpulpeten monterad på olika sätt i akterna, vid ena relingen eller centrerad. Stolarna kan skruvas loss för den som vill köra båten i rullstol.

I fören finns ett spetsigt bogvisir som är fällbart, antingen för hand eller med hydraulisk automatik via elmotor. Skrovet är byggt i 5 mm aluminiumplåtar för att kunna köras upp på en strand, där bogporten kan fällas ner och last eller elrullstol kan rulla i land.

Båten väger 1400 kg, är trailerbar och med en 200 hk 4-taktsutombordare gör den 35 knop i toppfart. Vid en marschfart på 30 knop drar den cirka 1,5 l/sjömil. Med en motor på 250 hk är toppfarten 40 knop. Det 19-gradiga skrovet gör den stabil i sjön och en utvändig list ovanför vattenlinjen minimerar vattenstänket in i båten under gång.

Priset med 200 Hk 4-taktsutombordare är cirka 800.000 kronor inklusive moms. Båten kan enligt återförsäljaren förses med kran, fjärrstyrning av bogport från bryggan och även med fjärrstyrt ankarspel, så att en person i sin rullstol kan hantera båten själv.

Kewatec Easy

 

Längd

7.45 m

Bredd

2.5 m

Vikt (utan motor)

1200kg

Hastighet

40 knop

Motor för utombordsmontage

150-250 hk

 

Gör skärgårdsresandet i Bond-stil

Det här är ett amfibiefordon som enligt importören mycket väl kan användas av personer med en funktionsnedsättning och som vill vara mobila i skärgårdsmiljö. Det tar knappt fem sekunder att skifta funktion från vattenskoter till fyrhjuling och vice versa.

Det går alltså att från vägen köra ner till stranden och ut i vattnet tills farkosten flyter fritt. Tryck på en knapp så lyfts hjulen uppåt och fälls delvis in i skrovet ovanför vattenlinjen. Därefter är det bara att köra iväg fordonet som en vattenskoter. Hjulen sticker ut lite och blir då automatiskt fendrar.

Tillverkningsföretaget har utvecklat olika amfibiefordon under 30 års tid.

Quadski XL är konstruerad av Nya Zeeländaren Alan Gibbs byggd och hittills godkänd i USA och Tyskland men har fortfarande inte klartecken för svenska marknaden. Importören Nivado förhandlar med myndigheterna om den ska registreras som vattenskoter eller motorfordon. Kostnaden är cirka 550.000 kronor inklusive moms för 2-sittsutförandet och knappt 500.000 kronor i singel-seat-varianten. En Quadski XL väger cirka 650 kilo och bredden ska göra den stabil i vattnet enligt tillverkaren.

Enligt importören kan fordonet förses med transportställning för manuell rullstol.
Motorn är en fyrcylindrig 4-takts vattenkyld bensindriven BMW K1300cc som kan utveckla upp till 175 hk (35 hk för körning på land och 140 hk till vattenjetaggregatet). Karossen och skrovet är i kompositmaterial.

Quadski XL

 

Längd:

3, 56 m

Bredd:

1,58 m

Vikt:

652 kg

Toppfart på vatten:

40 knop

Toppfart på land:

72 km/h

Motor:

BMW K1300cc (175 hk)

 

Fler tillgängliga båtmodeller finns!

I Neuroförbundets Reflex magasin har vi tidigare redogjort för andra intressanta båtnyheter för personer med en funktionsnedsättning.