Hon får ordning på sina mediciner med en app

Har du svårt att komma ihåg när du ska ta dina mediciner, vilka du ska ta en viss tid - eller om du redan har tagit dem? Nu finns det en app som gör det enklare att hålla reda på det.

Eva Helmersson, som själv har ms, har varit med om att ta fram appen Florence, som kan användas av alla som lever med neurologisk diagnos.

- För mig är det livsviktigt att ta mina mediciner på rätt tid, berättar Eva. Eftersom jag alltid har mobilen på mig, så känns det naturligt att lösa problemet med en app.

Florence är utvecklad i samarbete mellan Neuroförbundet, Karolinska Institutet och företaget Nerve. Redan från början har två patientpaneler testat och tyckt till om appen.

- Nu är det dags att fler får chansen att prova Florence, säger Eva. Vi har släppt den för Iphone och snart finns den också för Android.

Hur fungerar Florence?

Om du regelbundet behöver ta mediciner skapar du påminnelser för det. Du får en notis varje gång det är dags att ta en medicin. Alla läkemedel som finns i Sverige ingår i Florence, så du behöver bara välja dos och tidpunkt. När du får en påminnelse, så kan du enkelt bocka av att du tagit medicinen - eller skjuta upp påminnelsen till senare.

- Det du gör i Florence sparas i en dagbok, så att du får en överblick över dina intag och att du faktiskt har tagit dina mediciner, berättar Eva.

I dagboken kan man också spara sådana mediciner som man bara tar vid behov, som vanliga värktabletter. Här kan man också göra anteckningar och rapportera sitt humör. Dagboken kan du skriva ut eller mejla, exempelvis till din läkare.

Redan från början har patienter med multipel skleros eller Parkinsons sjukdom varit delaktiga i projektet.

- Deras synpunkter har gjort att vi kunnat anpassa innehåll och funktioner. Många saker har förbättrats och vissa har helt enkelt tagits bort, säger Magnus Nilsson, Nerve.

Tanken med Florence är att hela tiden utveckla funktionerna, så att appen verkligen fungerar som en hjälp i vardagen för den som har en kronisk sjukdom.